Natrag
22.3.2019 15:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

STOPIRAN PILOT PROJEKT Politika prizemljila Hitnu helikoptersku službu

9.1.2016 @ 10:41 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Hrvatski otoci i dalmatinsko zaleđe zbog političke situacije u državi od ove subote, 9. siječnja ostaju bez Hitne helikopterske medicinske službe.

Naime, kako je priopćeno iz Ministarstva zdravlja zbog trenutačne političke situacije i privremenog financiranja ne može se produljiti ovaj pilot-projekt i tako stvarati nove troškove.

Hitni bi se pacijenti od danas trebali ponovno prevoziti vojnim helikopterima koji su i dosad bili dio ovog projekta.
Treba spomenuti kako su od uspostavljanja Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) 9. rujna pa do 31. prosinca 2015., kao pilot projekta Ministarstva zdravlja, medicinski timovi dvaju helikoptera koji polijeću iz baza na otocima Braču i Krku imali ukupno 219 hitnih intervencija.

U akcijama zbrinjavanja hitnih pacijenata helikopter iz baze na otoku Krku imao 98 intervencija, od čega je 97 u Primorsko-goranskoj županiji te jednu intervenciju u Zadarskoj županiji. Medicinski tim iz baze na otoku Braču obavio je 121 intervenciju. Čak 77 intervencija imali su u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok su u Dubrovačko-neretvanskoj obavili 44 hitne intervencije.

Helikopterski medicinski timovi su najčešće intervenirali pri zbrinjavanju pacijenata s traumom (46), akutnim koronarnim sindromom (47) i moždanim udarom (17), kao i s hitnim zbrinjavanjem trudnica (14) te hitnim stanjima kod djece (14). Svi pacijenti nalazili su se na teže dostupnim lokacijama i otocima, a upravo im je HHMS osigurao jednakost u dostupnosti hitne medicinske skrbi.

Foto: www.hzhm.hr

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana