Aktualno

ŠTO ŽELE LAPADSKI PETAŠI? Od ormarića do nove informatičke opreme

ŠTO ŽELE LAPADSKI PETAŠI? Od ormarića do nove informatičke opreme

Učenici petog razreda OŠ Lapad u petak su u sklopu nastave sudjelovali na radionici projekta participativnog budžetiranja.

– Zadnja tri tjedna u određenim osnovnim školama u Dubrovniku provodimo ovaj pilot projekt. Zajedno s učenicima, uz mali grupni rad, diskutiramo njihove ideje za unaprjeđenje boravka u školi, odnosno kako da boravak i učenje u školi učine ugodnijim i lakšim. Dolaze s raznim idejama. Primjerice, žele ormariće u školama, urediti okoliš i igralište, dovesti novu informatičku i opremu za tjelesni – rekla je Milena Mohorić, viša stručna suradnica u DURA-i.

Projekt participativnog budžetiranja teži građanima Grada Dubrovnika omogućiti financiranje ideja koje doprinose razvoju njihove zajednice putem gradskih kotareva i mjesnih odbora. Njime će se moći jasno identificirati problemi te zajednički odlučiti o prioritetima djelovanja glasovanjem za pojedinačne projekte.

– Postoji proces glasovanja unutar razreda na koncu kojeg dva projekta, odnosno dvije projektne ideje kreću u promotivnu kampanju na razini cijele generacije gdje se ponovno glasa. Grad Dubrovnik je predvidio 10 tisuća kuna po generaciji kao maksimalni iznos za realizaciju odabranog projekta – objasnila je Mohorić.

Osim budžetnih procjena tijekom same izrade projekta, nakon glasovanja projekti prolaze tehničku analizu na razini školskog povjerenstva. Projekti moraju biti usklađeni s pravilima škole i moraju biti u njenoj nadležnosti, a potrebno je riješiti i pravna pitanja. Iz DURA-e kažu da bi svi projekti trebali biti realizirani do kraja 2019. godine.

U pilot projekt uključene su OŠ Marin Getaldić, Marin Držić, Lapad i Ivan Gundulić s približno 550 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda, čime se testira i primjena za Grad, a DURA i Grad Dubrovnik teže nastavljanju projekta i u budućnosti.

Radionicu organiziraju Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist

OPOZIV PROIZVODA Jeste li kupovali ove grickalice?

Dulist