Aktualno

ŠTO JE ZAPRAVO ‘AGLOMERACIJA DUBROVNIK’? Donosimo detalje o najvećem projektu Vodovoda

ŠTO JE ZAPRAVO ‘AGLOMERACIJA DUBROVNIK’? Donosimo detalje o najvećem projektu Vodovoda

U posljednje vrijeme sve se više čuje o projektima Vodovoda Dubrovnik na razvoju sustava vodoopskrbe i odvodnje. Tako sve češće u javnost izlaze informacije o novim radovima i sanacijama u tijeku te modernizaciji mreže. Ali, onaj najveći projekt tek treba početi.

Riječ je o Aglomeraciji Dubrovnik, koja će, kako kažu u Vodovodu, obuhvatiti rekonstrukciju postojećih sustava opskrbe pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda te izgradnju novih dijelova, a što će rezultirati pokrivenošću od 98 posto za opskrbu pitkom vodom i 92 posto za javnu odvodnju. Ovaj iznimno obiman projekt vrijedan je oko 650 milijuna kuna, a financirat će se velikom većinom novcem iz Europskih fondova, točnije kroz program Konkurentnost i kohezija. Projekt obuhvaća projektiranje, izgradnju i probni rad pročistača pitke vode Ombla, postrojenja za obradu mulja i Upov-a Lapad, nove cjevovode i rekonstrukciju dotrajalih dijelova sustava vodoopskrbe na području Grada Dubrovnika te općina Dubrovačko primorje i Župa dubrovačka, priključenje novih korisnika, nabavu opreme za praćenje i redovito održavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje. Projekt je nedavno dobio i snažnu potporu Vlade kada su ga proglasili investicijskim projektom.

Strateška investicija

Ova odluka dodatna je podrška najvažnijeg projekta Vodovoda jer prema Zakonu o strateškim investicijama sva mišljenja i sve upravne akte u vezi s ovim projektom središnja su tijela državne uprave, pravne osobe ili nadležna upravna tijela dužna izdati u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva investitora ili u roku od pet dana zatražiti dopunu zahtjeva ili prateće dokumentacije. Sve to trebalo bi značajno pojednostaviti procese dobivanja potrebnih dozvola i ubrzati realizaciju ovog mega projekta. U Vodovodu su Aglomeraciju podijelili na 11 tendera, od kojih je do sada prvi zapravo već neko vrijeme završen jer je bila riječ o pročistaču pitke vode. Ostali tenderi su: Izgradnja, rekonstrukcija i sanacija na sustavu javne vodoopskrbe te sanacija na sustavu odvodnje; potom Sanacija na sustavu javne vodoopskrbe; Izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu; Rekonstrukcija na sustavu javne vodoopskrbe i sanacija na sustavu odvodnje povijesne jezgre; Projektiranje, izgradnja i probni rad Upov-a i postrojenja za sušenje mulja te izgradnja podmorskog ispusta; Institucionalno jačanje; Oprema za redovito održavanje sustava javne vodoopskrbe i sustava odvodnje; Stručni nadzor za ugovore; Upravljanje projektom te na kraju Informiranje i vidljivost, gdje je riječ o obveznoj stavci pri svakom projektu financiranom novcima iz eU fondova. Trenutno je najbliži raspisivanju tender koji se odnosi na izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu. Za taj postupak sve prethodne kontrole su uspješno dovršene i čeka se tek finalno odobrenje za pokretanje.

— Činjenica da se radi o preko pola milijarde novaca iz eU fondova govori da svaki dio ove investicije moramo dobro pripremiti te pomno paziti na svaki papir, kako bi ta sredstva uspješno opravdali. Stoga smo projekt podijelili po cjelinama jer je jedino tako bilo moguće ovako veliku i opsežnu investiciju suvislo pratiti – naglašava predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Toliku svotu EU ne dijeli baš lako pa su stručne službe Vodovoda, uz vanjske konzultante i Jaspers savjetodavno tijelo, morale pomno obrazložiti što će se sve točno raditi, zašto su ti radovi potrebni i koji je krajnji cilj projekta. U Studiji izvodljivosti koju je Vodovod dobio na uvid navedeno je kako su specifični ciljevi ovog projekta ‘poboljšanje javnog vodoopskrbnog sustava u svrhu osiguranja kvalitete i sigurnosti opskrbe pitkom vodom čiji je glavni rezultat osiguranje dovoljne količine kvalitetne pitke vode i povećanje stope priključenosti stanovništva na javne sustave opskrbe pitkom vodom kao i razvoj sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja vode čiji je glavni rezultat veća stopa priključenosti stanovništva na javne sustave odvodnje i veća količina otpadne vode koja se pročišćava na odgovarajućoj razini nakon prikupljanja’.

65 km novih cjevovoda

U sklopu Aglomeracije, Dubrovnik i okolica tako će dobiti gotovo 38 kilometara novih cjevovoda vodoopskrbe i pratećih objekata, poput crpnih i hidro stanica, dok će se rekonstruirati 18 kilometara postojeće mreže. Sveukupno bi još 1156 stanovnika trebalo biti priključeno na vodoopskrbnu mrežu. Pri kraju je izgradnja uređaja za pročišćavanje pitke vode Ombla, koju je Vodovod pokrenuo i prije konačnog zelenog svjetla za sam projekt Aglomeracije, kako bi se gorući problem zamućenja u kišnim razdobljima konačno riješio. Skori dovršetak projekta potvrđuje i Matušić.

— On je trenutno u fazi tehničkog pregleda i otklanjanja posljednjih nedostataka, nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole i njegovo spajanje na vodoopskrbnu mrežu Dubrovnika, a uložena sredstva refundirat će se kroz projekt Aglomeracije. Tako će, kad se cjelokupan projekt dovrši, Dubrovnik imati sigurnu opskrbu kvalitetnom pitkom vodom kroz cijelu godinu, bez obzira na vremenske prilike. Ujedno će se smanjiti i vodni gubitci na području sustava Dubrovnik za 8 posto te za 6 posto u vodoopskrbnom sustavu Zaton – rekao je čelni čovjek Vodovoda.

Dodao je i kako će sustav javne odvodnje dobiti značajno poboljšanje kroz 27 kilometara novih cjevovoda, uz rekonstrukciju 8,5 kilometara postojećih cijevi. Uz to izgradit će se gotovo 15 kilometara gravitacijskih kanala te skoro 2 kilometra tlačnih cjevovoda na području Zatona i Orašca.

Centralni projekt Aglomeracije

Ipak, najviše se ističe projekt izgradnje potpuno novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad, koji će zamijeniti postojeći pročistač, uz značajno poboljšanje kapaciteta i ekološki prihvatljivije funkcioniranje. Budući pročistač otpadnih voda tako će biti izgrađen s kapacitetom dostatnim za 73 tisuće korisnika, što znači da će mu funkcionalnost biti za trećinu veća od sadašnjeg. Osim toga, novi pročistač imat će uz mehanički i biološki stupanj pročišćavanja, što će osigurati da u more odlazi samo čista tehnička voda, dok će se otpadni mulj zbrinjavati putem postrojenja za sušenje koji će također biti izgrađen kroz ovu investiciju.

— Projekt je na temelju izrađene idejne dokumentacije i pozitivnog mišljenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike za studiju utjecaja na okoliš nedavno dobio lokacijsku dozvolu. – istaknuo je Matušić te dodao kako je u tijeku priprema tender dokumentacije za raspisivanje javne nabave za njegovu izgradnju.

Lokacija je ostala ista, dakle kod trenutačnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kojeg će zamijeniti. Samo ovaj uređaj koštat će više od 100 milijuna kuna, a njegovom izgradnjom Dubrovnik će dugoročno riješiti brigu oko pročišćavanja otpadnih voda.

Puštanje u pogon – 2023. godine

Član Uprave Vodovoda, Vicko Begović uz ovaj je projekt od samog početka. Stoga je pojasnio kako se definiralo kapacitet novog UPOV-a, tj. kako su se osigurali da taj uređaj bude pravo rješenje za problem odvodnje otpadnih voda i u daljoj budućnosti.

— U obzir su uzete projekcije generiranog opterećenja na području projekta do 2040. te podaci o sezonskim kretanjima privremenih stanovnika i turista u hotelima i privatnom smještaju, kao i podaci o priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja, uključujući investicije provedene kroz projekt. Prema Direktivi o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda opterećenje izraženo u ES računa se na temelju maksimalnog prosječnog tjednog opterećenja, pa je s obzirom na navedeno predložena izgradnja UPOVa kapaciteta 73.000 ES – rekao je Begović naglasivši kako je riječ o kapacitetu kojim će se dugoročno moći zadovoljiti potrebe Dubrovnika.

Do tada će Vodovod pojačano nadzirati rad postojećeg uređaja, kako bi on funkcionalan dočekao puštanje u pogon novog pročistača, a stanovnici i posjetitelji Dubrovnika mogli bezbrižno uživati na gradskim plažama. U Vodovodu očekuju do kraja ove godine pokrenuti natječaj za izgradnju novog UPOV-a Lapad, što bi prema procjenama trebalo biti dovršeno u prvoj polovici iduće godine, nakon čega bi se krenulo u gradnju.

— Sam proces izgradnje trebao bi trajati tri godine, pa bi tako novi uređaj mogao biti dovršen i pušten u pogon do 2023. godine, nakon čega predstoji još samo godinu dana probnog rada, kroz koji će odabrani izvođač morati dokazati kako uređaj funkcionira točno kako je navedeno u njegovoj ponudi. – pojasnio je Vicko Begović.

do tog roka očekuje se i dovršetak radova i na većini ostalih dijelova Aglomeracije, nakon čega bi Dubrovnik trebao imati moderan i dugoročno održiv sustav vodoopskrbe i odvodnje.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist