Natrag
24.4.2019 04:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

Što je pokazalo istraživanje o majčinstvu i ženama s invaliditetom?

15.3.2018 @ 8:43 Dulist Aktualno

Podijelite:

Udruge Roditelji u akciji – Roda i Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije pozivaju na predstavljanje istraživanja ‘Majčinstvo i žene s invaliditetom’ i promociju prilagođenih edukativnih materijala namijenjenih slijepim i gluhim trudnicama i majkama koje će se održati u četvrtak 15. ožujka od 11 do 12.30 sati u zgradi Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA.

Istraživanje ‘Majčinstvo i žene s invaliditetom’ udruga Roda provela je 2016. godine u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Istraživanje pokazuje zabrinjavajuće rezultate i donosi svjedočanstva žena s različitim fizičkim i senzornim invaliditetom iz cijele Hrvatske koje progovaraju o poteškoćama s kojima se susreću od najranije dobi.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja i pravnog okvira koji jamči zaštitu i promicanje reproduktivnih prava i zdravlja žena s invaliditetom diskutirat će se o nekima od najvećih poteškoća s kojima se žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi susreću: brojne predrasude, nedovoljan pristup svojim reproduktivnim pravima, neprilagođenost informacija i edukacija o reproduktivnom zdravlju, nezainteresiranost i needuciranost zdravstvenih djelatnika za pružanje odgovarajuće skrbi prilagođene potrebama žena.

Društvo nerijetko doživljava žene s invaliditetom kao aseksualne i stoga im uskraćuju odgovarajuću sustavnu podršku u reproduktivnoj dobi. Žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi obeshrabruje se za majčinstvo i otvoreno ih se osuđuje, a uskraćena im je sustavna podrška u roditeljstvu.

Dolazak se može prijaviti telefonom na broj (01) 61 77 510 ili faxom na broj (01) 61 77 510 ili e-mailom na adresu branka@roda.hr

Prostor nije prilagođen za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica, ali je uz prethodnu najavu moguće postaviti transporter za invalidska kolica radi ulaza u prostor.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana