DuList IN

ŠTO DONOSI NOVI ‘GOOD FOOD FESTIVAL’? Od gastro tura, izvrsnih chefova, pa do menija koje ne smijete propustiti!

ŠTO DONOSI NOVI 'GOOD FOOD FESTIVAL'? Od gastro tura, izvrsnih chefova, pa do menija koje ne smijete propustiti!

S nestrpljenjem iščekujemo novi Goood Food Festival! Održat će se od 20. do 23. listopada, a upravo tim povodom festival je predstavljen u uredu TZ-a Grada Dubrovnika na Pilama.

Radi se o trećem festivalu po redu, kako je istaknula Jelka Tepšić, pozdravivši sve koji su posjetili festival te predstavnike festivala; direktoricu TZ grada Dubrovnika Romana Vlašić, direktora Hotela Rixos Libertas Ayhan Basci i predsjednicu Humanitarne udruge Deša Đeni Hansal, te iz Ureda za poduzetništvo, turizam i more Antoniu Medo.

Spomenuvši ključne točke od cijelog festivala, direktorica TZ-a Romana Vlašić, kazala je kako je zahladilo i kako je vrijeme da se bavimo hranom i i mirisima i okusima ‘koji će nam začiniti dane’.

– Festival je pozicioniran na samom kraju reda letenja kako bismo i pri samom kraju sezone angažirali posjete te veću popunjenost. Projekt je, naravno, kreiran i zato kako bi i svi mi, naši sugrađani, uživali u dobroj hrani, koje mi u Dubrovniku imamo u izobilju – kazala je Vlašić, dodavši kako je ove godine na Good Foodu preko dvadeset programa.

Pogledajte ih ovdje: Brosura-good-food-2016-web

Na konferenciji je predstavljen i slatki suvenir, ‘Kolačić sv. Vlaha’, kojeg je kreirala Humanitarna udruga Deša na poticaj TZ grada Dubrovnika u obljetničkog Godini sv. Vlaha i u povodu Good Food Festivala 2016. O tome, ali i gastro tradiciji, više je govorila Jeny Hansal.

Parčev kolačić

– Surađujemo s Good Food Festivalom već nekoliko godina, te se može zaista kazati kako je ovo dobar primjer suradnje u zajednici. Ove godine je to posebno dobro i zanimljivo, jer je Godina svetoga Vlaha. Na samom početku, s Europskim domom Dubrovnik smo započeli suradnju za ovu važnu godinu, kako bismo mogli napraviti neke nove proizvode. Nakon toga smo se dogovorili i uključili u projekt s TZ Grada Dubrovnika, koji su zaista inicirali ovaj kolačić kojeg se svi mi sjećamo iz djetinjstva – kazala je Hansal, dodavši kako su se članice Deše pripremile i odvažile napraviti ovaj ukusni kolačić, spravljen od maslaca, mjendula, cukara i brašna, u kojem su živali posjetitelji konferencije.

-Svi oni koji žele naučiti kako se radi, mogu doći u Dešu na radionice cijelo vrijeme festivala – kazala je Hansal.

No, tu su i drugi proizvodi tematski vezani za Godinu našeg Parca, koje također možete naučiti spravljati – od žrnovskih makarula, domaće paste kako su to none radile, a čija je posebna ‘komponenta’ varenik. Deša, kako je istaknula Hansal, godinama potiče obnovu baštine i tradicije kako u gradu, tako i okolici, ali najvažnije – otocima.

Samo dio bogate gastro tradicije poslužen je danas u uredu TZ-a – žrnovski makaruni, mljetski makaruli, te slastice poput spomenutog kolačića i krostula, kanapea s morskim delicijama iz Fast Fooda Barba, sve uz vinsku kapljicu Vinarije Škar obitelji Krile.

Stradun u znaku humanitarne trpeze

Tradicionalno, kao i svake godine, održava se na početku Good Fooda ‘Dubrovačka trpeza’. Više o njoj kazala je Antonia Medo.

– Tradicionalno, ovo je humanitarno-gastronomska manifestacija kojom započinje Good Food Festival. Zajednički je projekt Grada Dubrovnika, TZ-a Grada Dubrovnika, Gospodarske komore, Obrtničke komore, Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik te svih hotelijera i ugostitelja, te građana Grada Dubrovnika. Ove godine, humanitarni prilozi prikupljaju se za Ligu protiv raka Dubrovnik, te će biti dodijeljeni OB Dubrovnik za kupnju mamografa, akcije koju je porkrenula naša sugrađanka Ana Knego, kojoj ovim putem zahvaljujemo – kazala je Medo, dodavši kako je upućen poziv svim restoranima, hotelijerima, hotelskim kućama i ugostiteljskim objektima da se jave na ovu hvalevrijednu akciju kako bi nam ovogodišnja Trpeza bila što bogatija.

Večera s poznatim chefom, Andrejem Barbierijem, održat će se pak 22. listopada s početkom u 19 sati u hotelu Hilton Imperial.

‘Land of Legends’

Direktor Hotela Rixos Libertas, Ayhan Basci, predstavio je zanimljiv projekt kojeg organizira ovaj hotel, godinama već suradnik Good Food Festivala – ‘Gala Dinner of The Land of Legends Theme Park’.

Radi se o najnovijoj atrakciji grupacije Rixos, tematskom parku u turskoj Antaliji, a uz ovu ideju, Rixos Libertas donosi i zanimljivu večer.

-Osmislili smo gala večeru ‘Land of Legends’, humanitarnog karaktera, a prihod je namjenjen nabavci dijagnostičkog aparata, fibroskenera, za OB Dubrovnik. Naš chef Ozgur Donertas osmislio je zanimljiv menu od pet slijedova, kombinaciju turske i dalmatinske kuhinje, uz probrana vina – kazao je Donertas, dodavši kako će za zabavni program biti zaduženi zabavljači upravo iz tematskog parka ‘Land of Legends’, a bit će tu i niz iznenađenja.

MNJ/ZP

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist