Kultura

Stjepko Mamić među Top 10 slikara u Oxfordu

Stjepko Mamić među Top 10 slikara u Oxfordu

Dubrovački slikar, kapetan Stjepko Mamić na poziv organizatora Global Art Agency izlagao je na Oxford International Art Fair koji je održan od 6. do 8. veljače u Town Hall and Museum of Oxford.

U glavnoj prostoriji Main Hall muzejskog prostora Town Hall, ujedno i glavne zgrade u povijesnom sveučilišnom gradu Oxfordu, Stjepko Mamić je izložio ukupno deset slika od kojih je ponovno najveću pažnju brojnih posjetitelja izložbe, ali i dugih umjetnika izazavala slika iz serije Mreža (“Net”).

Zahvaljujući glasovima publike od ukupno šest tisuća glasača Stjepko Mamić uvršten je među prvih deset umjetnika na izložbi na kojoj je izlagalo 130 umjetnika iz cijelog svijeta, gdje je bio jedini umjetnik iz Hrvatske. U konačnom redoslijedu zauzeo je šesto mjesto, što je značajno zbog činjenice da su neki od izlagača bili i renomirane galerije poput Agora Gallery iz New Yorka.

Inače, predstavnici ove galerije su jedna od triju njujorških galerija koje su zadnjih nekoliko mjeseci kontaktirali Mamića i ponudili suradnju i potpisivanje ugovora.

Podsjetimo, Stjepko Mamić je 24. rujna 2014. osvojio prvu nagradu publike u Danskoj, gdje je predstavljao Hrvatsku sa slikom “The Net M” također iz serije Net, na Međunarodnoj Europskoj izložbi, Frederiksvaerk “Life creats Art- Art creats Life”.

Naredna međunarodna izložba na kojoj će Mamić izložiti tri slike velikih formata u tehnici ulja i mix mediae na lanenom platnu, između ostalih i sliku s motivom noćnog Dubrovnika iz serije “Golden City” je od 21. 2.- 3. 3. 2015. u Firenzi gdje će se natjecati za nagradu Botticelli.

Protekla 2014. godina, koja je bila iznimno uspješna za ovog umjetnika na međunarodnom planu, okrunjena je uvrštenjem Stjepka Mamića u knjigu International Contemporary Artists Vol IX u izdanju ICA Publishing New York, Lexington Avenue u studenom 2014., te proglašenjem za “Ambasadora kulture u svijetu, za ljudska prava” 14. 12. 2014. u talijanskom gradu Lecceu kada je dobio i nagradu “Raffaello Sanzio” za umjetnički i intelektualni doprinos u umjetnosti za 2014. (Tako je nagrada – bista velikana talijanske umjetnosti i arhitekture Raffaela Sanzia stigla u Dubrovnik i za Sv. Vlaha, zaštitnika Grada podno Srđa kratko boravila i na Stradunu).

Nakon njegove zadnje samostalne izložbe u Palači Sponza u listopadu 2013. slijedi nova izložba u za njega najvažnijem gradu na svijetu, rodnom Dubrovniku. Tako će rođendan proslaviti otvorenjem svoje samostalne izložbe u kultnoj dubrovačkoj Galeriji Sebastian 17. 3. 2015. koja će biti retrospektiva zadnjih 10 godina aktivne posvećenosti slikarstvu. Također će tom prigodom po prvi puta javno izložiti neke radove nastale tijekom agresije na Dubrovnik u njegovoj kući u Palmotićevoj ulici u kojoj je tada živio, između odlazaka na položaj kao branitelj u Domovinskom ratu. Nakon toga slijedi samostalna izložba u Londonu, u Royal Opera Arcade Gallery, Pal Mall od 3. 5. 2015. te u Parizu u Galeriji Artitude i Espace Pierre Cardin u 10/2015.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist