Aktualno

Stižu “Stalni sezonci” i “Rad nakon ljeta”

Stižu "Stalni sezonci" i "Rad nakon ljeta"

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a na inicijativu Ministarstva turizma, za 2013. godinu pripremilo dvije posebne mjere pod nazivom „Stalni sezonac“ i „Rad i nakon ljeta“.

Cilj mjera je očuvanje radnih mjesta i jačanja kvalitete usluga u turizmu, a stupile su na snagu 15. siječnja i predstavljaju dio Mjera aktivne politike zapošljavanja.

One će omogućiti olakšane uvjete i potporu za rad nezaposlenima koji rade u sezoni te poslodavcima koji zapošljavanju sezonske radnike u turizmu.
– Produljenje turističke sezone jedan je od najznačajnijih ciljeva Ministarstva turizma, a ostvarit ćemo ga pomoću izgradnje novih smještajnih kapaciteta te podizanja kvalitete postojećih, stvaranja  novih turističkih sadržaja i motiva dolazaka turista, što će i jedno i drugo omogućiti novo zapošljavanje, što na određeno, a što na neodređeno vrijeme. Turizam je industrija emocija, koja omogućava gostima da se u svoje domove vrate s pričama o Hrvatskoj, a turistički radnici su prve osobe preko kojih gosti stječu dojam o našoj zemlji. Stoga je od iznimno velike važnosti imati zaposlene dobre radnike, a ove mjere će olakšati upravo to da poslodavci kvalitetne kadrove i zadrže – naglasio je važnost ovih mjera ministar turizma Veljko Ostojić.

Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr med., istaknuo je da su nove mjere rezultat zahtjeva, s jedne strane, sezonaca u turizmu, a s druge strane, poslodavaca u turizmu.

– Želja nam je bila omogućiti poslodavcima fleksibilnost koju uvjetuje sezona i neujednačen obim te intenzitet poslova, a s druge strane zaštiti radnike i osigurati im određenu razinu sigurnosti u mjesecima kad ne rade. Upravo je zadržavanje postignute razine kvalitete turističkih usluga i njeno podizanje glavni razlog zašto poslodavci u turizmu žele zadržati kvalitete radnike, a to smo im sada i omogućili –  naglasio je ministar Mrsić.
Mjerom „Stalni sezonac“ se poslodavcu iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva, do šest mjeseci godišnje sufinancira trošak doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima u vremenu kada ne obavljaju poslove kod poslodavaca, odnosno izvan sezone. U slučaju da radnik ne prihvati posao u narednoj sezoni, dužan je vratiti uplaćene doprinose produženog osiguranja, dok je uvjet za poslodavca da, uz zadržavanje broja stalno zaposlenih radnika, na neodređeno vrijeme zaposli 20 posto stalnih sezonaca godišnje.

Mjera „Rad i nakon ljeta“ omogućava poslodavcima iz djelatnosti turizma korištenje svih potpora i mjera iz nadležnosti HZZ-a.
Za ostvarivanje potpore, poslodavcu se po novom, prati samo prosječan broj radnika zaposlenih na ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme. Ukoliko želi daljnjih godinu dana zadržati radnika za kojeg na početku sezone u trenutku zapošljavanja nije koristio potporu, a koji mu se unutar sezone  pokazao kvalitetnim, može za istog bez prijave i povratka radnika u evidenciju HZZ-a podnijeti zahtjev za korištenje potpore. Potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50 posto godišnjeg troška bruto plaće za malog i srednjeg poslodavca, a 30 posto za velikog poslodavca, i to za sve skupine osoba koje ispunjavaju uvjet za zapošljavanje uz potporu HZZ-a. Poslodavci moraju uredno isplaćivati plaće i doprinose te ostale obveze prema državi.

Uz spomenute mjere, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, pripremilo je i niz drugih mjera u koji se mogu uključiti poslodavci i radnici u turizmu. Tako se primjerice mjerom „Pola-pola“ sufinancira zapošljavanje na godinu dana svih osoba iz evidencije HZZ-a u turizmu bez obzira na dob, staž, stručnu spremu i prethodno radno iskustvo, mjerom „Pola-pola za uključivanje“ se sufinancira (s većim iznosom potpore do 75 posto bruto plaća na godišnjoj razini) zapošljavanje osoba s invaliditetom, a također se sufinancira i zapošljavanje osoba romske nacionalne manjine, kao i osoba iz posebno ranjivih skupina.
 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist