Grad

SRGOTA NA ČELU LIBERTASA? Franković: To su neistine! Vojvodić je pokazao kako se gospodari javnim financijama

SRGOTA NA ČELU LIBERTASA? Franković: To su neistine! Vojvodić je pokazao kako se gospodari javnim financijama

Obzirom na način kako Ante Vojvodić vodi tvrtku, uistinu je pokazao je kako treba gospodariti javnim financijama. Nitko tu ne može reći niti riječi – komentirao je gradonačelnik Mato Franković negativne napise o direktoru Libertasa Anti Vojvodiću i njegovoj mogućoj ostavci.

-Naravno da postoje politčki pritisci pojedinaca koji su htjeli privatizirati Libertas i kolodvor. Žele to i danas. Ne žele da Libertas bude javni gradski prijevoznik, žele da bude privatna tvrtka. Na taj bi način određeni ljudi stavljali milijune u svoj džep. Ja im to neću dopustiti – rekao je Franković.

O navodima kako je Julijo Srgota, bivši direktor tvrtke Hoteli Maestral trebao doći na čelo Libertasa 1. travnja ove godine.

-To su potpuno neistiniti navodi – istaknuo je Franković.

‘Mogli smo se praviti levati’

Tehnička služba gradske tvrtke Libertas nedavno nije dala odobrenje za preuzimanje 11 autobusa poljske tvrtke Solaris Bus&Coach. Naime, na tehničkom pregledu ovog četvrtke utvrđeno je kako autobusi nemaju ugrađen sekundarni retarder. Franković je komentirao i taj potez.

-Kad smo preuzeli Libertas, bio je u minusu 21,5 milijuna kuna po tekućim računima. Minus je nastao jer se željelo izbjeći Gradsko vijeće. Danas je u minusu od 9 milijuna kuna. Sve javne nabave, od prve do zadnje  su rađene transparentno. Mogli smo čuti kako su se prije radile nabave i kako su dijelile provizije. Toga više nema. Svaka odluka koja je došla i prošla na Gradskom vijeću, u konačnici je realizirana. Što se tiče EU autobusa, mogli smo se praviti levati. Nismo se željeli praviti levati, htjeli smo stvari istjerati na čistac te dobiti ono što Libertas treba dobiti. Iako, Libertas ne plaća navedene autobuse, mi smo htjeli dovesti tu stvar do kraja. Rijetki bi poslali autobuse doma kao što smo ih mi poslali – ističe Franković.

Mjesto na listi

Nakon Libertasa novinarska su se pitanja usmjerila na parlamentarne izbore. Na pitanje je li točno da mu je mjesto u X izbornoj jedinici zajamčeno te da će sada obići što više projekata te otvoriti što više novih radova zbog osobne promocije, gradonačelnik Franković odgovorio je kako iza njega stoji rad za razliku od drugih koji tako pričaju.

-Ne znam je li mi mjesto na listi zajamčeno, a to me previše ni ne interesira. Jedino me interesira časno obavljanje dužnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika i jamčim da ću se od prvog do zadnjeg dana isključivo tome posvetiti – rekao je Franković te na dodatno pitanje ukoliko bude izabran na listi, hoće li ostati u gradu, odgovorio je kako je to već jednom napravio.

Na novinarsko pitanje je li završena revizija poslovanja u Vodovodu i zbog čega se o tome prestalo govoriti kad je HNS ušao u Vladu, Franković je odgovorio kako je Grad Dubrovnik kod svih javnih tvrtki napravio clean start.

-Nakon što smo to napravili i nakon što je podvučena crta, sve ono što smo smatrali spornim smo prijavili nadležnim institucijama i na njima je da utvrde eventualne suspektne radnje, kaznena ili nekaznena djela. Nismo mi niti progonitelji niti istražitelji, mi smo svoj posao odradili onako kako smo i obećali našim sugrađanim – istaknuo je Franković.

Na daljnje pitanje zašto nije došlo do najavljivane tematske sjednice Gradskog vijeća oko poslovanja Vodovoda, Franković je istaknuo kako je unutar jedne točke na sjednici izneseno sve vezano za Vodovod i ostala društva te je naglasio kako to nema veze s ulaskom HNS-a u Vladu.

Na direktno pitanje je li bilo kriminala u Vodovodu, Franković je rekao kako on to ne može reći, već USKOK i policija, a on ‘nije nijedno’. Sljedeće pitanje ticalo se zadovoljstva radom direktora Čistoće Marka Ivekovića.

-Mislim da djela govore dovoljno, Grad je prilično čist. Sjetit ćemo se kako je grad bio prije četiri godine zatrpan građevinskim otpadom, a danas nas redom hvale za čistoću. Uvijek može bolje i snažnije, ali iza Ivekovića je jedna velika investicija sanacije Grabovice koja ide svome kraju. Dotakli smo se vrućeg krumpira kojeg nitko nije želio – naglasio je Franković.

Na upit kada očekujemo svečano otvaranje Ulice kardninala Stepinca, gradonačelnik je istaknuo kako se nada da će sve biti gotovo kroz sedam do osam dana.

-Neće biti nikakvih velikih svečanosti obilježit ćemo početak i to je to. Sve će sada biti puno skromnije. Ima puno radova, dosta se radi zahvaljujući EU projektima, najviše me veseli da uistinu dobro i hrabro kročimo naprijed bez obzira na krizu s kojom se nosi cijela Hrvatska – zaključio je Franković.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist