Politika

Srđevci poručili: Gradnja koja se događa u Dubrovniku je u najmanju ruku kriminalna!

Srđevci poručili: Gradnja koja se događa u Dubrovniku je u najmanju ruku kriminalna!

Kako je moguće da se unutar grada kao što je Dubrovnik pod zaštitom UNESCO-a može graditi po Pravilniku o jednostavnim građevinama? On je omogućio ovo ovdje, a inače je napisan za ljude koji se bave poljoprivredom da na svojim parcelama mogu podignuti pomoćne objekte. Primjena tog pravilnika unutar povijesne gradske jezgre je nečuvena. To je u najmanju ruku kriminal! – poručio je na konferenciji za medije ispred KLGB Srđ je Grad, Igor Miošić, inače kandidat političke platforme Možemo! za Sabor.

Okupivši se na Peskariji gdje je u tijeku sporno natkrivanje javne površine u najmu lokala Lokanda, članovi KLGB Srđ je grad još jednom odlučili su ukazati na štetnost GUP-a i primjera njegovog zlorabljivanja u praksi. Đuro Capor okupljenima je napomenuo kako je vladajući HDZ nemoćan u nošenju s uznapredovalom apartmanizacijom, razaranjem Grada i devastacijom prostora te uništavanjem baštine. Kako je rekao sve je to dozvoljeno spomenutim GUP-om kojega je upravo HDZ donio i više puta prekrajao.

– Kako će se HDZ suprostaviti onome što je HDZ godinama radio? Kumu čitavog GUP-a poslali su na najviše mjesto u EK da se vidi kako se s tih razina podržava devastacija grada. Iza nas vidimo primjer kako djeluje igra skrivača s razine Ministarstva kulture koje je odgovornost prebacio na županijsku Lučku upravu, pa na župana i konačno Grad Dubrovnik koji je lopticu vratio na Konzervatore. Kad god u javnost ispliva koja afera o lokacijama na kojima se gradnja odvija temeljem nezakonito izdanih dozvola, akteri se spremno sklanjaju na rezervne pozicije kako se ne bi postavilo pitanje čija je krivnja – Nikoline Obuljen Koržinek, Nikole Dobroslavića ili Mata Frankovića? Čak se koriste i sredstva građana za financiranje projekta Respect the City koji je trebao pokazati međunarodnoj javnosti da je problem s održivosti riješen. On imenom najbolje pokazuje kako se Grad odnosi prema baštini – ispričao je Capor.

Na njega se nadovezao poznati dubrovački aktivist Igor Legaz koji je prisutne uputio kako je ovo mjesto ogledan primjer loše gradnje još od kraja 19. stoljeća te kako će se ubuduće zalagati za obnovu trga Luže koji je ovdje svojedobno postojao.

– Po mom mišljenju jedino bitno što na Ponti treba napraviti je Lužu. Ona se nekoć nalazila gdje su inače ugostiteljski stolovi. Energično ću se zauzimati i da se obnove svi objekti koje porušila okupatorska, kulturocidna, zločinačka austrougarska uprava – zaključio je Legaz.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist