Politika

Srđevci kazneno prijavili Vlahušića

Kandidacijska lista grupe birača nositelja Igora Miošića "SRĐ JE GRAD" podnijela je jutros Kaznenom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Andra Vlahušića.

 Razlog je taj jer je gradonačelnik Vlahušić  protuzakonito koristio osobne podatke više osoba, pacijenata oboljelih od dijabetesa, da bi na iste utjecao u pogledu načina glasovanja na izborima za jedinice lokalne samouprave 19. svibnja 2013. godine. Smatraju  da je gradonačelnik Vlahušić  počinio kazneno djelo protiv privatnosti opisano člankom 146. Kaznenog zakona i prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Osumnjičenik je, istaknuli su na konferenciji za novinare,  na adrese više osoba oboljelih od šećerne bolesti poslao pismo u kojem u kontekstu oboljenja spomenutih osoba, iste osobe, kao svoje pacijente ("Moj prvi izbor je biti Vama na usluzi, svojim pacijentima…"), poziva da izađu na izbore i glasuju za njega ("Ako vjerujete da možemo još više i bolje graditi i surađivati i u bolesti i u zdravlju, izađite na izbore 19. svibnja i dva puta zaokružite…").

Za ovo kazneno djelo zapriječena je zakonska kazna do 5 godina zatvora.
 
– Ovdje smo jer članovi grupe birača namjeravaju sada predati kazenneu  prijavu  Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku protiv gradonačelnika Andra Vlahušića, s obzirom da  smatramo da je on protuzakonito koristio osobne podatke više osoba, svojih pacijenata koji su dijabetičari. Njihove podatke i adrese iskoristio je kako bi im poslao promotivne materijale za svoju kampanju za lokalne izbore. Smatramo da je to kršenje kaznenog zakon, jer je time prekršena privatnost osoba i njihovih podataka koje je kao liječnik imao. Prekršen je i zakon o zaštititi osobnih podataka. To je nešto što je stvar povjerenja i ovakvo postupanje osuđujemo na svaki mogući način – naglasio je Ivan Viđen.

– Odlučili smo se da to bude kaznena prijava. Postojala je mogućnost da reagiraju i druge institucije,  budući je vijest o tome objavljena prije dva dana. Nitko se nije oglasio i nije našao za primjereno da ukaže na nezakonito postupanje gradonačelnika Vlahušića. Stvara se atmosfera da je političarima, koji su pri vrhu vlasti sve dozvoljeno, i da se na njih ne odnose pravila koja vrijede za obične građane. Stvara se dodatni defetizam kod građana, i oni se još više odvajaju od politike – naglasio je nositelj liste Igor Miošić.

Grupa birača ističe i kako su za Vlahušićevu promidžbenu kampanju korišteni i drugi podaci.

– Koristiti bolesnike u predizbornoj kampanji smatramo moralno najnižom vrstom promidžbene kampanje. Zato smo nju i istaknuli. Osim liste svojih pacijenata gradonačelnik Vlahušić se koristio listama osoba koje su koristile subvenciju grada Dubrovnika za povratni let do Zagreba i listu privatnih iznajmljivača. Pokupio im je podatke i izravno im se obratio pozivajući da glasaju za njega. U tužbi su sadržani samo pacijenti – dodao je Miošić.

Pročitajte još

Vijećnici dali suglasnost investitorima za izgradnju i financiranje ceste na Babinom kuku

Andrea Falkoni Račić

BARAČ SMATRA ‘Dodjela prostora i javnih površina bez natječaja omogućuje politički reket’

Andrea Falkoni Račić

‘Srđevci će glasati za mene kad na Srđu napravimo repliku Kuće cvijeća’

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija