Aktualno

“Srđ je naš” traži referendum o golfu

"Srđ je naš" traži referendum o golfu

Građanskoj inicijativi "Srđ je naš" i Zelenoj akciji danas se na konferenciji za novinare pridružio predstavnik  međunarodne potpore europske mreže udruga za zaštitu okoliša Friends of the Earth  Bertrand Sansonnens  koji se osvrnuo na projekt izgradnje HE Ombla, te turističkog naselja i golfa na Srđu.

– Dajemo punu potporu  građanskim inicijativama i ta dva projekta su nas zabrinula. Stoga smo ovaj tjedan održali sastanak sa vašom nacionalnom podružnicom upravo na tu temu – naglasio je.  Dodao je kako će i HE Ombla i izgradnja golf terena na Srđu utjecati na dva područja koja su od europske važnosti jer se radi o Natura 2000 područjima.

Napomenuo je i kako je njihova udruga poslala pismo Europskoj banci za investicije i razvoj tu kojem traže da se od ovog projekta odustane.
Što se pak tiče izgradnje golfa na Srđu, prema njegovom mišljenju riječ je o jedinom slobodnom prostoru, o čijoj namjeni trebaju odlučivati građani Dubrovnika na referendumu.  

– A vjerujemo u mudrost građana Dubrovnika – zaključio je.

Građanska inicijativa "Srđ je naš" još je jednom naglasila važnost raspisivanja referenduma o izgradnji golf terena na Srđu, sve kako bi građani Dubrovnika izrazili svoje mišljenje o tom projektu.  Nužnost njegovog raspisivanja istaknuo je koordinator Đuro Capor nazvavši nedavno otvorenu izložbu Urbanističko-planske studije platoa Srđa, pritisak na povjerenstvo koje treba ocijeniti novu Studiju o utjecaju na okoliš.

– Ako povjerenstvo prihvati tu studiju to će biti stručna podloga za plan za javnu raspravu. Onda će glasnogovornici golfa i gradonačelnik govoriti kako i povjerenstvo podupire ovaj prpjekt.  Radi se o neviđenoj manipulaciji u Hrvatskoj.  Nadam se  da povjerenstvo neće podleći pritiscima – napomenuo je Capor.

– Europska komisija odlučila je ispitati opravdanost projekta izgradnje HE Ombla, te naručila reviziju od strane nezavisnog revizora što je potvrdilo mišljenje trojice nezavisni stručnjaka- naglasio je Enis Čerimagić iz Zelene akcije.

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist