Aktualno

SRĐ JE NAŠ SOS za Jadran! Život ili nafta?

SRĐ JE NAŠ SOS za Jadran! Život ili nafta?

Jutros je s Banja, odakle se pruža svjetski poznata i turistički najeksploatiranija vizura Dubrovnika, inicijativa Srđ je naš odaslala poruku “SOS za Jadran! Život ili nafta?”, pridruživši se tako danu akcije protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu koji su inicirale udruge Zelena akcija, Zelena Istra, Sunce, Žmergo i Greenpeace Hrvatska.

– U tijeku je javna rasprava o Strateškoj studiji procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu. Pošto je ovo prva javna rasprava na ovu temu, ključno je izvršiti što veći pritisak od strane javnosti i reći NE ovoj manjkavoj studiji i planiranoj eksploataciji nafte na Jadranu.

Današnjom koordiniranom akcijom širom Hrvatske, a osobito u većim priobalnim gradovima i na otocima, želimo pozvati javnost da se uključi u javnu raspravu koja traje do 16. veljače te pokazati da otpor građana i građanki protiv bušenja nafte na Jadranu raste. Danas se u Saboru održava i sjednica Odbora za zaštitu okoliša gdje će tema biti istraživanje i eksploatacija nafte u Jadranu.

1. Tražimo od Vlade RH moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranskom moru.

2. Ovaj štetan projekt ugrozio bi ekosustav Jadrana u slučaju bilo kakve nesreće, a time i ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu.

3. Turizam je vrlo unosna grana hrvatskog gospodarstva koji ne samo da zapošljava velik broj ljudi, već i redovito čini oko 15 % ili više godišnjeg BDP-a što je jedna od rijetkih stabilnih grana hrvatskog gospodarstva.

4. Ribarstvo, iako ne predstavlja veliki dio gospodarstva (oko 1 % BDP-a), zapošljava veliki broj ljudi tijekom cijele godine, a posebno u područjima koja nemaju većih mogućnosti zapošljavanja, kao što su otoci i primorski gradovi (2003. izvezeno je oko 114 milijuna dolara u vrijednosti vrhunske morske ribe).

5. Ovaj štetan projekt će produljiti ovisnost Hrvatske o fosilnim gorivima te dodatno produbiti klimatsku krizu koja već ima katastrofalne posljedice na ljude (npr. ekstremne vremenske prilike koje uzrokuju poplave).

6. Vrlo je jasno da čak i među tvrtkama koje su predstavljene kao “najbolje”, “najprofesionalnije” i “najsigurnije ” katastrofalne su pogreške i dalje česte. Šteta takvih pogrešaka je neprocjenjiva za okoliš, životinje, ali i stanovnike koji tamo žive i koji na neki način ovise o okolišu.

7. Morska struja u Jadranu kreće se od juga do sjevera na istočnoj (hrvatskoj) obali i od sjevera prema jugu na zapadnoj (talijanskoj) obali, što znači da bi se izljev nafte bilo gdje vrlo brzo proširio na cijelu obalu Hrvatske te na susjednu Italiju.

8. Cijeli je proces do sada bio netransparentan i užurban. Dozvolu za seizmičko snimanje Jadrana koje je provodila tvrtka Spectrum od rujna 2013. do siječnja 2014. dalo je Ministarstvo gospodarstva tajnim ugovorom bez javnog nadmetanja. Odluka o dodjeli koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH 2. siječnja 2015., bez ikakve prethodne javne rasprave ili tematske sjednice u Saboru – istaknuli su u priopćenju iz Inicijative Srđ je naš.

Pozvali su građane da šalju svoje primjedbe na Studiju, što je vrlo jednostavno učiniti uz pomoć predloška kojega potražite OVDJE.

 

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist