Aktualno

“Srđ je naš” na izborima za Gradsko vijeće

"Srđ je naš" na izborima za Gradsko vijeće

Dio inicijative 'Srđ je naš' formirat će listu za Gradsko vijeće, a nositelj liste bit će Igor Miošić – najavio je Luko Piplica iz inicijative 'Srđ je naš' na jutrošnjoj konferenciji za medije.

– Dio građana okupljenih oko inicijative 'Srđ je naš' ima sposobnost i odgovornost prihvatiti takav politički teret i da se angažira i na takav način, što je isti dio procesa, kao što smo kroz referendumsku incijativu ohrabrivali ljude da izađu u javni prostor i politički život grada, a formiranjem građanskih listi odvija se proces relaksiranja ljudi da uđu u prostor odlučivanja i upravljanja gradom. U tome imaju našu podršku. U svakom slučaju bit će uzbudljivo! – objasnio je Piplica.

Dodao je kako inicijativa 'Srđ je naš' time ne ulazi u politički prostor, jer je sačinjena od širokog fronta udruga i pojedinaca, koji nisu uniformirana politička snaga.

Inače, iz inicijative 'Srđ je naš' zahvalili su građanima što su izašli na referendum i izjasnili se za i protiv projekta na Srđu.
– To je veliki korak u demokratizaciji demokracije u Dubrovniku i Hrvatskoj. Kod 31 posto građana probudili smo vjeru da mogu odlučivati o životu svog dana i svojoj budućnosti. Građani su jasno iznijeli svoj stav o ovom projektu, a referendumska inicijativa nadahnula je i druge dijelove Hrvatske da se pokrenu slične referendumske inicijative – kazao je Piplica, dodavši kako iz referenduma izlaze osnaženi s 85 posto podrške onih koji su izašli s njihovim stavovima, kao i povjerenjem brojnih građana koji su volontirali kako bi se cijeli proces omogućio.

– Ovim inicijativa 'Srđ je naš' dobiva punopravno građanstvo u društvenom životu grada, a buduće političke vlasti dobivaju korektiv svom ponašanju. Nastojat ćemo ohrabrivati ljude da ulaze u javni prostor kako bi bili aktivni sudionici života grada – izjavio je Piplica.

– Slavljenje činjenice kako jasno izražena volja građana nije pravno obvezujuća za Gradsko vijeće govori dovoljno o podcjenjivačkom odnosu investitora prema građanima Dubrovnika. Na takav odnos inicijativa 'Srđ je naš' upozorava od samih početaka. Još ćemo odlučnije ustrajati u borbi protiv mnogih nezakonitosti na osnovu kojih se ovaj projekt namjerava nametnuti građanima – kazao je Đuro Capor.

– Imamo tri tužbe na hrvatskim sudovima koje osporavaju zakonitost dokumenata na osnovu kojih je projekt postavljen. Podnijet ćemo i ustavnu tužbu kojim bi nedvosmisleno zaštitili jasno izraženu i valjanu volju građana Dubrovnika na ovom referendumu – dodao je Capor.

I Piplica i Capor najavili su kako nastavljaju djelovati kroz inicijativu 'Srđ je naš' i neće biti na listi za Gradsko vijeće, a koja bi trebala biti predstavljena kroz nekoliko dana i navodno bi trebala nositi naziv 'Srđ je Grad'.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist