Politika

SPORNE IZMJENE STATUTA Franković: Ured državne uprave nastupao je po političkom nalogu ministra Bauka

SPORNE IZMJENE STATUTA Franković: Ured državne uprave nastupao je po političkom nalogu ministra Bauka

Ured državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Odlukom od 7. kolovoza 2015. obustavio je od primjene odredbu članka 6. Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika donesene na 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika od 30. lipnja.

– U obavljanju nadzora zakonitosti općeg akta u okviru svog djelokruga, ocijenjeno je da je odredba članka 6. Izmjena i dopuna Statuta, kojim se članak 31. Statuta Grada Dubrovnika dopunjuje s novim stavkom 4. koji glasi: Ako je zakonom ili drugim općim aktom određeno da poslove i ovlasti obavlja osnivač, ovlasti osnivača ima Gradsko vije Grada Dubrovnika“, u suprotnosti s člankom 48. stavak 1. točka 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi – stoji u obrazloženju Odluke koju potpisuje predstojnik Ureda Baldo Pušić.

Naime, predstojnik Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Gradskom vijeću Grada Dubrovnika 17. srpnja 2015. dostavio je Uputu da u roku od 15 dana od primitka upute otkloni uočene nedostatke.

– S obzirom da u navedenom roku nije postupljeno po Uputi donesena je odluka kao u izreci – zaključuje se u objašnjenju Odluke koja je uz gradonačelniku dostavljena i predsjedniku Gradskog vijeća, te Ministarstvu uprave.

Za komentar smo zamolili i predsjednika Gradskog vijeća Mata Frankovića:

– Nije obustavljen cijeli Statut Grada Dubrovnika, kao što se to pojavilo u medijima, a nije istina. Ured državne uprave je samo članak 6, kojeg su smatrali spornim, a u kojem smo mi samo pojasnili da je – gdje se spominje osnivač – spomenuto da je to predstavničko tijelo. Ured državne uprave je suspendirao samo taj članak. Sve ostale izmjene Statuta koje su bile su naravno ostale na snazi jer su sukladne svim uvjetima, a o ovom članku ćemo se mi sporiti i na višim instancama jer smatramo da ured državne uprave ovdje nije bio u pravu i da je postupao isključivo i jedino po političkom nalogu ministra Bauka – komentirao je Franković.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist