Kultura

“Spomen knjiga velolučkih bratovština”

Sinoć je u Župnoj crkvi sv. Josipa održano predstavljanje monografije „Spomen knjiga velolučkih bratovština“. Riječ je o još jednom autorskom poduhvatu uvaženog Velolučanina povjesničara dr. sc. Franko Oreba, i nastavku njegovih istraživanja crkvene baštine Vele Luke.

Predstavljanje je otvorio domaćin župnik don Stipo Miloš, a u ime nakladnika obratio se načelnik Boris Žuvela. Istaknuli su radost i zadovoljstvo dovršetkom ovog projekta. U ime Bratovštine sv. Josipa i Gospe od Ruzarija Jure Prižmić Ćirko nabrojio je sve njihove brojne aktivnosti prethodnih godina na obnavljanju života bratima.  Bili su prisutni i  predstavnici blatskih bratovština.
 
Ing. Nikica Borovina  govorio je o pripremi rukopisa za tisak. Povjesničar i arhivist prof. Tonko Barčot predstavio je knjigu i o autora. Istaknuo ,kako je autor spretno i logično posložio materiju. Najvećim dijelom ona govori o razvoju starije bratovštine sv. Josipa (1852.), dok je prikaz mlađe bratovštine Gospe od Ruzarija (1899.) autor smjestio na sam kraj, ne samo zbog ograničenih arhivskih izvora već i manje povijesne uloge.
 
Dosta prostora posvetio je osnutku bratovština. Promotor je primjetio kako njihov osnutak prati društvenu i političku emancipaciju Vele Luke od odvajanja blatske matice, ali i društvenu diferencijaciju u samoj luškoj sredini i od starije bratovštine. Barčot je kazao  kako fascinira  autorovo nizanje postignuća bratima : izgradnja bratimske kuće, grobova, nabavka crkvenog inventara i umjetnina, očuvanje običaja, prenošenje stare glazbene baštine. Uza sve to još su pomagali rad limenih glazbi u mjestu.
 
Na kraju je poručio budućim čitateljima da s velikom pažnjom uzmu knjigu u ruke, jer je to spomenik vrijednim i skromnim bratimima.
 

Pročitajte još

SENTIMENTO 2019 Zanimljiv i bogat program ovogodišnjeg festivala

Dulist

VIDEO/DORA I VID Predivan recital mladih glazbenika

Dulist

Vid Veljak i Dora Iveković prvi put zajedno pred dubrovačkom publikom

Dulist