GradUrednički izbor

SMEĆE ZAVRŠI KRAJ KONTEJNERA Na Babinom kuku postavili otpadomjere, a građane nisu educirali

SMEĆE ZAVRŠI KRAJ KONTEJNERA Na Babinom kuku postavili otpadomjere, a građane nisu educirali

Tvrtka Čistoća 15. je srpnja zapo­čela s novim pilot projektom priku­pljanja miješanog komunalnog otpada (MKO). Na spremnike su postavljeni posebni uređaji ‘otpadomjeri’, po kojima je projekt i dobio naziv. Cilj je mjerenje količine odloženog otpada iz domaćinstava. Za provedbu projekta odabrano je odlagalište na glavici Babi­nog kuka, kojem gravitiraju stanovnici ulica Dubravkina, Kliševska, Mostar­ska i Šibenska. Iako projekt neke gusta, prvenstveno zbog moguće veće eko­loške osvještenosti, dosta je onih koji su nezadovoljni. Najveće prigovore građani imaju zbog činjenice što otpa­domjeri prihvaćaju vrećice od 20 litara koja je velikom broju obitelji mala. ‘Ako imaš veću vreću, jednostavno ne može stati u otvor’, ističe stanovnica s Gla­vice Babinog kuka koja je htjela ostati anonimna. A ako ne stane u otvor – otpad se ostavlja sa strane, inače na mjestu gdje je prethodno bio smješten kontejner.

— Na ovom području žive i brojni podstanari. Nisu odmah dobili kar­ticu, nego njihovi vlasnici. Prvih par dana provođenja projekta nisu imali gdje baciti smeće, kao ni brojni turisti. Što se onda događa? Ostavljaju smeće pokraj kontejnera s tim novim uređa jem – govori nam. Scenarij je to koji smo i prije susretali, ali u ovom slučaju se ne bi trebao događati. Hrpa smeća ne predstavlja lijepu turističku sliku, pogotovo u sred sezone. Također, ako nemaju karticu ili im se ne da njome otvarati spremnike, imaju drugo rje­šenje. Naime, spuste se niz Glavicu do autobusne stanice i tamo bacaju smeće u kontejnere (koji još nemaju otpa­domjera). Naša sugovornica također navodi da razumije kako je riječ o pilot projektu, no uveden je bez ikakve edu­kacije koja je izrazito bitna. Obavijest im nije stigla na kućna vrata, nego je na A4 papiru nalijepljena na spremnik. ­

— Mislim da će projekt ‘natjerati’ ljude da recikliraju i da razumno bacaju smeće. No, Čistoća je bez najave i edukacije postavila otpadomjere. Svi se trebamo osvijestiti, ali ne na ovaj način, već se treba na vrijeme javiti građanima i provesti prijeko potrebnu edukaciju. Istaknut ću starije ljude koji ne znaju kako sustav funkcionira. Ne znaju okretati ručicu niti se služiti kar­ticom. Nadam se da će ipak sve doći na svoje. Jer, zasad, projekt baš i ne obećava – navodi stanovnica Glavice i dodaje: ‘Navodno kupe smeće i tri puta na dan, ali to nije dovoljno’. Uz to, kaže, Libertas im je u isto vrijeme ukinuo autobus 2A vikendom i blag­danima. ‘Još i to. Ma užas’, zaključuje.

Računi korisnika ostat će nepromijenjeni
A zašto baš taj dio grada? Marko Ive­ković, direktor tvrtke Čistoća ističe da su te ulice odabrane iz razloga što se ‘na navedenom području nalazi najveći postotak fizičkih osoba u odnosu na ukupan broj korisnika’. Otkriva i da su povratne informacije od ‘pretežno pozitivne’, a da je za sada jedina zamjerka nekolicine korisnika bila upravo na volumen-zapreminu otpadomjera. Inače, svaka stambena ili poslovna jedinica registrirana u Čistoći Dubrovnik dobila je po jednu korisničku karticu za otvaranje otpa­domjera. ‘To obuhvaća i privatne iznajmljivače koji su registrirani kao naši korisnici. Ako nisu, pozivamo ih prijaviti svoje apartmane i odmah će im biti dostavljena korisnička kartica’, rekao je Iveković. ‘Testnu skupinu’ na Glavici Babinog kuka brine i koliki će im doći računi.

— Dok traje pilot projekt, računi korisnika ostat će nepromijenjeni bez obzira koliko puta korisnik otvori otpa­domjer, dok će nakon implementacije sustava na cijelom području Grada Dubrovnika varijabilni dio računa ovisiti o broju otvaranja otpadomjera pojedinog korisnika – navodi Iveković. Korisnici u spremnike s otpadomjerom mogu dnevno neograničeno puta odlo­žiti miješani komunalni otpad. Kori­snicima se preporučuje, kako stoji na stranicama Čistoće, da ‘odvajaju otpad koji se može reciklirati, kako bi sma­njili količinu otpada koja se odlaže u spremnike s otpadomjerima’. Prema dosadašnjim podacima, kroz otpadomjere se dnevno odloži oko tisuću litara otpada.

— Moramo napomenuti da se kroz prvi tjedan na odlagalištu nalazio spremnik zapremine 1100 litara bez otpadomjera, u kojeg su neregistri­rani korisnici mogli odlagati otpad bez evidentiranja. Na taj način im se ostavila mogućnost da se jave, regi­striraju i dobiju svoju korisničku karticu, a u međuvremenu da odlažu otpad u spremnik bez ostavljanja na tlo. Svako odlaganje otpada van pred­viđenog spremnika će biti kažnjivo. Nažalost, trenutno veliki broj osoba odlaže otpad van predviđenog spre­mnika te se nadamo da će komunalno redarstvo uspjeti reducirati navedeni problem. Na navedeno je odlagali­šte postavljen i sustav video nadzora – ističe Iveković. Iako su neki građani pisali na društvenim mrežama da su se spremnici u međuvremenu pokva­rili, direktor Čistoće tvrdi da spremnici s otpadomjerima nisu bili u kvaru niti su sada u kvaru. Pilot projekt i testna faza trajat će do daljnjeg, bez strogo definiranog roka, kaže Iveković, ‘a sve u svrhu prikupljanja što više informa­cija o radu sustava i eventualnih poteš­koća u korištenju’.

POSEBNI UREĐAJI
Što je otpadomjer?
Sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom i Odluci Grada Dubrovnika, usluga prikupljanja miješa­nog komunalnog otpada naplaćivat će se prema količini odloženog miješanog komunalnog otpada u spremnike. Na spremnike za miješani komunalni otpad postavljeni su posebni uređaji – otpadomjeri.
— Ovi uređaji u biti su sustavi za mjerenje i naplatu otpada po odloženoj količini, razvijeni na najsuvreme­nijim tehnologijama web i mobilnih aplikacija, uz kom­binaciju industrijskog hardvera pogodnog za uporabu u najtežim i najgrubljim uvjetima. Otvaraju se pomoću korisničkih kartice te evidentiraju odlaganje otpada sva­kog pojedinog korisnika. Na ovaj način Čistoća će imati bolji uvid u količinu odloženog otpada i navikama naših sugrađana, a rezultati koji se dobiju nakon provođenja pilot projekta bit će pokazatelji za daljnji razvoj – stoji na stranici Čistoće.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 31. srpnja 2019.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović