Kultura

Sljepoća (i) našeg vijeka

Sljepoća (i) našeg vijeka

Da je zakon spletke i interesa u ljudskoj naravi, od kada je ljudi i moći, pokazala je i sinoćnja premijerna izvedba predstave „Mizantrop“ u Kazalištu Marina Držića. Klasik Jean-Baptiste Molierea ponudio je sjajnu predstavu u kojoj su se istaknuli članovi glumačkog ansambla.

Glavni junak Alceste u svojoj optužbi prijetvornosti i nemorala vodi usamljenu bitku i u društvu, i na sudu i u ljubavnim jadima, pred publikom riječju i simboličkom sinergijom sa scenografijom razotkrivajući sloj po sloj sav čemer i bijedu međuljudskih društvenih odnosa. Sjajno ga je interpretirao gostujući glumac Vinko Šetefanec, još jedno svježe lice na dubrovačkoj kazališnoj pozornici koja stalnim angažiranjem novih glumaca gradi i nudi nove odnose na sceni i u mnogome oplemenjuje repertoarnu raznolikost ponuđenih izvedbi. Možda  je upravo ta svježina novih odnosa na kazališnim daskama Teatra omogućila Hrvoju Sebastianu da u liku Philintea iznese jednu od najboljih uloga koje je do sada odigrao u KMD-u.
Glorija Šoletić u ulozi Celimene, koja se „svima nudi i obećava, a sve redom vara“ ugnijezdila je u svome salonu sve te bešćutne likove, u čemu joj pomaže sestrična Elijanta u izvedbi Helene Kovačić. Samu esenciju prijetvornosti sjajno su karikaturalno oslikali Acaste i Clitandar u izvedbi Zdeslava Čotića i Edija Jerteca, a iako odbojan svojom ljigavošću i udvornošću lika Orontea odlično je iznio Slaven Sven Spišić, dok su Izmira Brautović Marin Tudor i Emerson de Souza Cruz, svako na svoj način, doprinijeli sveukupnom dojmu sjajne predstave.

Mizantrop se potvrdio kao sjajan repertoarni izbor i izazov koji je pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine i u vrlo živom prijevodu i stihu Vladimira Gerića zazvučao iznimno svježe i moderno, što je i odlika uspješno postavljenih kazališnih klasika. U tome je imao odličnu potporu sjajnih kostima Mirjane Zagorec i scenografiej Marina Gozzea, dok je kombinacija dvorske glazbe i distorzije el. gitare skladateljice Paole Dražić Zekić povezivala stoljeća.

U konačnici, Moliereova britka i intelektualno potentna kritika društva iz XVII. stoljeća i te kako je uspješno ocrtala sljepoću (i) našeg vijeka.
Stoga ne dvojite, već s radošću se uputite u Kazalište Marina Držića koje je ponudilo jednu veliku predstavu.

Pročitajte još

UMJETNIČKA GALERIJA Promocija autobiografske knjige umjetnice Vlaste Delimar

Dulist

Proljetni ciklus radionica dubrovačkog govora za učenike petih razreda

Dulist

Ivo Orešković predstavlja knjigu o Crvenom križu Dubrovnik u Domovinskom ratu

Dulist