Aktualno

SLAVIMO CVJETNICU Ulazimo u Veliki tjedan, grančice palme i masline blagoslivljamo doma

SLAVIMO CVJETNICU Ulazimo u Veliki tjedan, grančice palme i masline blagoslivljamo doma

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan i slavi se nedjelju prije Uskrsa. Ona je uvod u Veliki tjedan, a Crkva se spominje Isusovog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančićama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu.

U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Ipak, ove godine vjernici diljem svijeta na drugačiji će način obilježiti ovaj važan dan, a kako će se to učiniti u Dubrovniku, uputio nas je biskup Mate Uzinić u svojoj nedavnoj poruci koju dijelom prenosimo.

– Mi si želimo s Cvjetnicom uvijek sebi posvijestiti da Krist dolazi k nama i zato to činimo. Ove godine ne možemo to učiniti na način kako uobičajeno činimo, ne možemo doći u crkvu, ne možemo blagosloviti maslinove i palmine grančice i onda ponosno izići s njima na naše ulice, odnijeti ih na naša groblja, polja, donijeti ih u naše obitelji. Ali možemo učiniti nešto drugo. Možemo uzeti grančicu masline, palme ili neke druge biljke i onda to blagosloviti u ozračju svoje obiteljske, kućne Crkve – poručio je biskup vjernicima.

Da bi to mogli što bolje učiniti biskup Uzinić je uputio vjernike na Obred blagoslova palminih grančica koji je objavljen na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije ili se mogu na Cvjetnicu uključiti na misu u 10 sati u izravnom prijenosu te u online zajedništvu napraviti taj blagoslov.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist