Kultura

Slavila se klapska pjesma

Kazalištu Marina Držića održan je 2. koncert Festivala Aklapela, koncert koji je već par dana prije bio u potpunosti rasprodan.

 
Na koncertu je nastupilo 6 klapa –  2 ženske – klape Ćakulone i Neverin, te četiri muška klape – Cambi, Bunari, Grdelin i Kaše. Ženska klapa Ćakulone iz Zagreba klapa je koja je na svom debitantskom nastupu u Omišu osvojila prvu nagradu žirija. Ženska klapa Neverin, uz devetnaest priznanja na festivalima, vlasnica je i nagrade grada Kaštela za izniman doprinos kulturi grada. Klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca, jedini je peterostruki pobjednik Omiša, osvajači 10 Porina, te spada među najbolje i najuspješnije dalmatinske klape. Klapa Bunari, sudionici prošlogodišnje Aklapele, klapa je vezana za Župu sv. Križa u Vodicama i pobjednici su superfinala FDK Omiš 2012. Klapa Grdelin iz Zagreba uspješno djeluje već 11 godina, a osim domaćih priznanja, klapa često putuje van Hrvatske promovirajući izvornu klapsku pjesmu u svijetu. Mlada klapa Kaše iz Dubrovnika apsolutni je pobjednik FDK Omiš 2012. godine, te uspješno nastavlja osvajati odličja na na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva.
 
Prepuno Kazalište Marina Držića uživalo je u klapskoj pjesmi na 2. koncertu Festivala Aklapela. Sat i pol vremena izmjenjivale su se klape na pozornici, a publika je dugim pljeskom nagrađivala vrhunske izvedbe klapskih virtuoza. Slavila se klapska pjesma, ona izvorna kojoj je u prosincu prošle godine UNESCO dodijelio status zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 
  
Koncert je završio izvedbom svih klapa i umjetničkog voditelja festivala dr. sc. Joška Ćalete s 2 zajedničke pjesme – „Kroz planine, barda i gore“ te „Ponistra je drivo“.  
  

Pročitajte još

U PETAK Posljednji dan izložbe ‘Sederotonin’ uz stručno vodstvo

Dulist

JE LI KULTURA U OVIM VREMENIMA LUKSUZ? Ivana Medo Bogdanović o 70 posto manjem proračunu za 71. Igre

Iva Dedo

SRPSKI AKADEMIK PORUČIO HRVATIMA ‘Pomirljivi smo. Držić i Vojnović dio su zajedničke baštine’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija