Županija

SKUPŠTINA ŽUPANIJSKOG TZ-a ‘Učinili smo dobar iskorak u izvansezonskim mjesecima’

SKUPŠTINA ŽUPANIJSKOG TZ-a 'Učinili smo dobar iskorak u izvansezonskim mjesecima'

Do kraja studenog smo s gotovo 8,6 milijuna noćenja povećali promet za 4 posto u odnosu na prošlu godinu pri čemu je većina otpala na mjesece izvan špice turističke sezone, dakle izvan srpnja i kolovoza. U srpnju i kolovozu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je ostvareno 49 posto ukupnog rezultata, a u ostalim mjesecima 51 posto. To je prvi put da je omjer prevagu odnio na izvansezonske mjesece – rekao je Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske na Skupštini županijskog TZ-a, koja se ovog ponedjeljka održala u hotelu Neptun.

Usporedbe radi, omjer glavne sezone i ostalih mjeseci u godinu u Hrvatskoj je 60:40.
-Učinili smo dobar iskorak u povećanju prometa u izvansezonskim mjesecima čemu naravno doprinose i tržišta, koja su ovdje prisutnija nego drugdje. Turisti s tih tržišta ovdje radije dolaze zbog onoga što nudimo. Raznovrsnost turističke ponude je preduvjet i za dužu turističku sezonu – rekao je Bakić istaknuvši tijekom prezentacije programa rada za iduću godinu kako u vrstama smještaja prednjači privatni smještaj koji ima 47 tisuća postelja od ukupno njih 85 tisuća.
Kad je riječ o financijskom planu, za 2019. godinu ukupni prihodi planirani su u iznosu od 8,7 milijuna kuna što je 14 posto više nego ove godine.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako smo u ovoj godini ostvarili rekordan broj noćenja.
-Povećanje od 4 posto je odličan rezultat, pogotovo kad se uzme u obzir kako nam je nekoliko sezona zaredom svaka bila rekordna pa je na takve rezultate svaki pomak na više ogroman uspjeh. Na tome čestitam svima koji su pridonijeli tom rezultatu – rekao je župan dotaknuvši se u svom obraćanju i velike investicije u Zračnu luku Dubrovnik.

-To je izniman projekt koji poboljšava povezanost naše destinacije s turističkim tržištima. Iako on još nije zaokružen, već sad možemo reći da imamo vrhunsku Zračnu luku koja je na razini proizvoda kakav želimo u ovoj destinaciji.

Spomenuo je i početak gradnje Pelješkog mosta, koji će nas riješiti nužnosti prolaska preko dva granična prijelaza.
U godini koja je pred nama, rekao je dalje, uz sve ono što radimo u turizmu, uz pripremu sezone i poboljšanje usluge, imamo i dvije inicijative važne za daljnji razvoj turizma ove destinacije. Jedan projekt je Centar kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam, koji ima velike izglede za realizaciju. Naša Turistička i ugostiteljska škola proglašena je Centrom kompetentnosti, a u okviru ovog projekta grad je ustupio Vilu Čingriju za ekskluzivni restoran u kojem će se odvijati usavršavanje naših kadrova. Tu je i kongresni centar, za kojega se ne zna kada će se realizirati, ali on je osmišljen kroz predstudije, rekao je župan, i trebao bi pridonijeti cjelogodišnjem poslovanju na dubrovačkom području.
-Najave za turističku sezonu su dobre, a na nama je pripremiti je dobro. Ne sumnjam u uspjeh – rekao je župan.
Inče, sjednici je prethodila zahvala i dodjela poklona svim dobitnicima nagrada na Danima hrvatskog turizma s područja naše destinacije.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist