Natrag
23.4.2018 23:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

Škola atopije u Gradu

26.1.2013 @ 11:18 Dulist Zanimljivosti
8;8

Podijelite:

U Dubrovniku je prvi put organizirana edukacija roditelja i djece oboljele od atopijskog dermatitisa u okviru Škole atopije.

U Udruzi "Dva skalina" gostovao je stručni tim Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra “Sestre milosrdnice” iz Zagreba, a u suradnji sa farmaceutskom tvrtkom Formasana također iz Zagreba.

Voditeljica tečaja je prim.dr.sc. Lena Kotrulja, spec. dermatovenerolog i uži specijalist dječje dermatologije.

Atopijski dermatitis je najčešća kronična upalna bolest kože dječje dobi koja se javlja u 15-20 posto dječje populacije. Bolest je karakterizirana upalnim kožnim promjenama, suhoćom i svrbežom kože, a tipična su česta pogoršanja bolesti nakon mirnih perioda. Tipičan je početak bolesti u ranoj dobi, te se kod 60 posto djece simptomi  pojavljuju  prije navršene 1. godine života, a 85 posto djece oboli do 5. godine života.

Atopija predstavlja nasljednu sklonost javljanja alergijske reakcije na različite okolišne i nutritivne alergene uz nalaz visokih vrijednosti protutijela IgE, koja su obilježje bolesti.

U atopijske bolesti ubrajaju se atopijski dermatitis, alergijska astma, alegijski rinitis (hunjavica) i alergija na hranu. Atopijski dermatitis je najčešće prva bolest u tzv. “atopijskom maršu” na putu kasnijeg nastanka drugih atopijskih bolesti. 

Opširnije u tiskanom izdanju duLista

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana