Aktualno

Skela na Stradunu podijelila susjede

Postavljanje skele na Stradunu i u Ulici između polača iznenadilo je mnoge stanovnike povijesne jezge, a posebno stanovnike kuće na kojoj je postavljena te vlasnike butiga u prizemlju.

Naime, vlasnici dijela kuće na koju je skela postavljena, obitelj Romić iz Slovenije, postavili su skelu bez ikakvog dogovora s ostalim stanarima zgrade, a sve u svrhu otvaranja belvedera na krovu zgrade.

Anđelko Čorak, vlasnik suvenirnice u prizemlju, pokazao nam je dokumentaciju u kojoj jasno stoji kako – krovu nije potrebna izmjena, jer se isti mijenjao prije nekoliko godina. Međutim, iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku odgovorili su nam kako je krovu hitno potrebna sanacija radi mogućeg urušavanja.
– Radi sprječavanja propadanja kulturnog dobra Konzervatorski odjel u Dubrovniku propisao je mjere tehničke zaštite i odobrio rekonstrukciju krovišta stambene građevine na adresi Između polača 4 u povijesnoj jezgri Dubrovnika – ističu konzervatori.
Anđelko Čorak ustupio nam je očitovanje tvrtke HABITAT d.o.o. u kojem stoji kako je 'krovište u vrlo dobrom stanju, nedavno sanirano'. Naime, krov je obnavljan donacijama UNESCO-a nakon Domovinskog rata te istome nije potrebna sanacija, što tvrde i ostali stanari te svi skupa tvrde kako obitelj Romić želi otvoriti belveder na krovu 'radi svojih vlastitih interesa'. Andreja Romić na optužbe susjeda je odgovorila:

-Imam sve potrebne papire i radim sve sukladno važećim zakonima i od samog početka za sve sam radove angažirala samo ovlaštene licencirane profesionalce, jer mi je bila želja, da se stan, kojeg sam nasljedila od moje none iz Dubrovnika, a koji je bio u ratu granatiran i u krajnje derutnom stanju, sredi kvalitetno i zakonito. Prvo prethodno odobrenje konzervatora na glavni projekt je pored izvornih (dva mala plus jedan veliki) sadržavao još jedan novi dodatni mali belveder na južnu stranu. S tim prethodnim odobrenjem sam se uputila (odnosno ovlastila sam projektanticu) na nadležni odjel za izdavanje i provedbu prostornog uređenja i gradnje, gdje su mi u svom očitovanju napisali "preporuča da se izbjegne gradnja tog belvedera, te da se po tako ispravljenom projektu projektu pristupi gradnji". Mi smo to prihvatili, jer nam taj belveder nikako nije bio bitan – odgovorila nam je na upit Andreja Romić.

Istaknula je kako je glavni projekt po kojem radi sukladan uputama nadležnog tijela, izbačen je sporni južni belveder, potvrđen je od strane konzervatora i u potpunosti prati izvorni prijeratni oblik krova, kako što i mora, sukladno člancima 238. i 239. Zakona o gradnji i prostornom uređenju.
– Mi smo dobili nacrte Zavoda za obnovu Dubrovnika iz 1983. godine na kojem se točno vidi kakav je bio krov prije rata i mi ga točno takvog hoćemo (a i moramo) napraviti. Nama nije do toga, da bi bilo kako izmjenili izvorni prijeratni vanjski izgled kuće. Sve te papire imam i mogu ih bilo kome i bilo kad pokazati – zaključuje Romić.
 

 

Grad Dubrovnik potvrdio
Svi radovi moraju biti gotovi do 15. lipnja
-Sukladno članku 1. Oduke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Dubrovnika 6/11) "U Povijesnoj jezgri Grada zabranjeno je obavljanje građevinskih radova na pročeljima i vanjskim dijelovima zgrada (npr. postavljanje skele i sl.) u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna." Postavljanje skele dozvoljeno je jer je uredno podnesen zahtjev za zakup javne površine, investitor je ishodio rješenje konzervatorskog odjela u Dubrovniku o mjerama zaštite kulturnog dobra, a radovi su predviđeni izvan razdoblja zabrane građevinskih radova u Povijesnoj jezgri. Radovi su planirani do 15. lipnja 2013. godine, a zahtjev je podnijela Andreja Romić iz Ljubljane, investitor radova i suvlasnik nekretnine oznake čest.zgr. 1697 k.o. Dubrovnik, na kojoj se radovi izvode. Budući ugovor o zakupu istječe 15. lipnja, skela ima biti uklonjena u zadanom roku. u protivnom, nadležne službe naložit će uklanjanje skele svojim rješenjem – stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.
 

Pročitajte još

VETERANSKI TURNIR ‘Evo nas opet’ prvaci Hladnice

Barbara Đurasović

GORDANA ROKOLJ: Liječnik ne bi mogao raditi da ga učiteljica nije naučila pisati i čitati. Nismo manje važni!

Maria Prkut

APEL IZ SOLITUDA Plaža za pse izgleda sramotno, kad će je se napokon očistiti?

Dulist