Županija

SJEDNICA NAKON SJEDNICE S čime su vijećnici ‘izrešetali’ župana?

SJEDNICA NAKON SJEDNICE S čime su vijećnici 'izrešetali' župana?

Nakon burne rasprave o Vili Rašici i zaključenju 11. sjednice Županijske skupštine po čijem su završetku oporbeni vijećnici održali samostalnu i izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su zatražili ostavku predsjednice Skupštine, započela i redovna 12. sjednica, a prvo od vijećničkih pitanja županu Dobroslaviću postavila je vijećnica Jelena Crnčević, a ono se ticalo popunjenosti područnih škola prvašićima te prijeti li kojoj od njih zatvaranje. Župan je istaknuo kako samo jedna područna škola u Dolini Neretve nema dovoljno upisanih učenika.

Stipe Gabrić Jambo ukazao je na problem koji Metkovčani imaju s tamošnjim graničnim prijelazom.

-Dobili smo jedan od najgorih prijelaza u RH, izgubili smo turističke autobuse, imali smo građevinsku dozvolu za zaobilaznicu, nije bilo sluha za vladavine MOST-a. Trebalo bi organizirati sastanak u Metkoviću s gradonačelnikom i pozvati ministra Butkovića da bi vidjeli što možemo napraviti. Neki dan mi je trebalo 45 minuta da  prijeđem preko mosta. U ljetnim mjesecima to je nemoguća misija, kolona bude iz Hercegovine vikendom od Čapljine, a kada se vraćaju iz Metkovića i jedna i druga raskrsnica od Opuzena. To je gorući problem grada Metkovića koji moramo riješiti – poručio je ovaj vijećnik, a župan mu je odgovorio kako je županija svjesna da je ovaj granični prijelaz napravljen na neodgovarajući način te je podsjetio kako je svojedobno postojao prijedlog da se granica proširi prema rijeci Neretvi ili pak sruše pojedine kuće u dogovoru s vlasnicima.

Vijećnik Alan Farac upitao je župana u kojoj je fazi učenički dom u Korčuli.

-Županija planira zajedno s Ministarstvom obrazovanja osnovati novi učenički dom u Korčuli, prvenstveno za učenike Lastova, ali to bi služilo i ostalima. Kod traženja prostora utvrdili smo da je pogodan pastoralni centar u Korčuli, pregovaramo s Dubrovačkom biskupijom da napravimo ugovor i da prostor uredimo i napravimo dom. Očekujemo uskoro odgovor biskupije, a najavljeno nam je da su usuglašeni s našim ugovorom – istaknuo je Dobroslavić.

Vijećnik Ivan Margaretić povukao je pitanje o problemu pošte u Zatonu o čemu je svojedobno i DuList pisao nakon brojnih pritužbi Zatonjana. Istaknuo je da je, nakon što su ukinute pošte u Trstenom i Orašcu, ostala samo jedna pošta u Zatonu, a veliki je problem što dostave pošte kasne u najgorim slučajevima i do 20 dana.

-Ni za jednu Županijsku skupštinu nisam primio poziv na vrijeme i da nije e-maila ne bih znao da se održava Skupština. Računi kasne i moraju se plaćati kamate. Da nema interneta, ne bismo bili informirani. Nešto se malo promijenilo, ali nedostatno. Sve ovo što sam nabrojio nije urodilo plodom da bi zadovoljio ljude koji tamo žive. Župane, molim da se nešto poduzme i da nas obavijestite što se od strane županije može učiniti. Ipak, župan je rekao kako ne može odgovoriti na ovo pitanje, već da će tražiti očitovanje Hrvatske pošte.

Vijećnika Mihovila Družijanića zanimalo je kome je sve namijenjen Centar za javnu intervenciju u Dolini Neretve, ali i dokle je došao projekt navodnjavanja Doline Neretve?

Župan Dobroslavić naglasio je kako je Centar za ranu intervenciju hvalevrijedna inicijativa. Podsjetio je kako se radi o terapijama za pomoć najmlađima koji imaju određene poteškoće i smetnje te kako će se ovakvim centrom dobiti jedno mjesto u Dolini Neretve na kojem bi se pružale takve usluge. Građani, rekao je Dobroslavić, ne bi morali putovati daleko da bi dobili takvu uslugu.

-Radi se o najmlađima do sedam godina. U Metkoviću imamo aktivnu udrugu Prijatelj koja već provodi brojne aktivnosti i odličan je partner u realizaciji ovoga projekta. Po pitanju navodnjavanja, ova Županija ima veliki projekt navodnjavanja koji je vrijedan preko 500 milijuna kuna, on obuhvaća branu na Neretvi i obranu cijele doline, dobio je potporu Vlade što nam je vjetar u leđa. Projekt provode Hrvatske vode – odgovorio je Dobroslavić.

Vijećnik Marko Mujan istaknuo je kako ni nakon dugih propitkivanja nije dobio odgovore oko tragedije u HE Plat.

-300 tisuća kuna je HEP samo dao obiteljima tragično stradalih radnika. Zanimljivo da odgovorne osobe iz pritvora odlaze na svoja stara radna mjesta. Obećali ste, župane, da ćete uputiti pitanje odgovornima. Kada će se utvrditi odgovornost oko ove tragedije, što ste poduzeli po ovome pitanju? – pitao je Mujan.

Dobroslavić je odgovorio kako županija može biti odgovorna za bilo što, ali valjda ne i za ovu tragediju.

-Odgovor moramo dobiti od HEP-a. Stajalište županije je da se što prije razjasni što se dogodilo kod te tragedije u siječnju i da se osigura što prije nastavak rada Hidroelektrane te da se doista utvrdi postoji li nečija odgovornost. Sve ono što treba, učinit ćemo – zaključio je župan.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist