Aktualno

“Sjećanja grada: 8mm” u Vratima od Pila

Snimke dječjih maškara, Srđa i Orsule, plimni val koji je početkom ljeta 1978. poplavio Batalu ili pak turistički posjet  Dubrovniku onodobnim kruzerom i ekskluzivne snimke posljednje vožnje tramvajem, svi posjetitelji i prolaznici mogli su vidjeti sinoć u projektu dokumentariste Hrvoja Juvančića „Sjećanja grada: 8mm“ koji je prikazan  u Vratima od Pila.

Projekt istraživanja i javnog prikazivanja filmske i video arhivske građe o Dubrovniku koji Hrvoje Juvančić provodi već sedmu godinu zaredom, a nakon prošlogodišnjeg, izvrsno prihvaćenog programa „Jedan dan: 27. 7. 1960.“ koji je s pomoću filmova iz Hrvatske kinoteke rekonstruirao  tipičan dubrovački dan te davne godine, ove je godine Juvančić pronašao, i za projekcije pripremio ekskluzivne, nikad javno prikazane  snimke Grada koje su između  1970. i 1980. na 8 milimetarske filmove snimili sami Dubrovčani ili turisti. 
Kamere s 8 mm filmovima bile su preteča današnjih masovnih video kamera i mobitela, a koristili su ih obični ljudi/filmski amateri za bilježenje svojih uspomena ili snimanje zanimljivih javnih događaja koji su znali promaknuti profesionalcima.

Zahvaljujući ljubaznom odazivu brojnih snimatelja iz Dubrovnika, a djelomice i inozemstva, koji su se javili na Juvančićev javni poziv i ustupili mu na profesionalnu obradu svoje 8mm filmove, prikazani su ovi, „ neotkriveni dragulji dubrovačke filmske baštine“.

Osim snimaka dječjih maškara, Srđa i Orsule (kap. Niko Bratoš), zatim (skoro profesionalno dokumentiran) plimnog vala koji je početkom ljeta 1978. poplavio Batalu (Dubravko Kaminski),  ili turističkog posjeta  Dubrovniku onodobnim kruzerom (Ilan Harvis), možda i najveću povijesnu i filmsko-arheološku vrijednost ima (i za samog Hrvoja Juvančića – novootkrivena) 3 i pol minutna rola filma iz zbirke Lucije Juvančić. 20. ožujka 1970. Lucija Juvančić snimila posljednju, oproštajnu vožnju legendarnog dubrovačkog tramvaja Žućka, koji je nekom neobičnom igrom filmske sudbine, bio (pre)rijetko sniman, pa je novopronađena snimka tim vrijednija.

Zahvaljujući potpori Ureda za kulturu Grada Dubrovnika, Društvu prijatelja dubrovačke starine i VSP videu koji je kao novi partner projekta podupro ovogodišnje „Sjećanje grada“ brojnim dodat-nim projektorima i novim projekcionim rješenjima,
Hrvoje Juvančić istiće da je „Sjećanje grada: 8mm“ vizualno veličanstvena posveta svim Dubrovčanima čije su privatne snimke postale dio javne baštine Grada –  kakvog se volimo sjećati:  Grada čiji je prebogati urbano-kulturni život (đusto po mjeri dubrovačkog čovjeka), bio i ostao trajni putokaz i kreativni poticaj generacijama koje dolaze.

Pročitajte još

OLIMPIJSKE NADE Jugašima četvrto mjesto

Dulist

MARE I LEONA U ĐIRU ‘Ne bismo Orsan mijenjali ni za što, ali izluđuje nas parking i skupa butiga’

Dulist

LIJEČNICE MARIJA I KATARINA DORŠNER Uvijek smo se pratile u stopu. Sestra je osoba na koju možeš u svemu računati

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija