Aktualno

Sirijsko kemijsko oružje u luci Ploče?!

Sirijsko kemijsko oružje u luci Ploče?!

Unutar hrvatske vlasti postoji konsenzus da se prihvati molba UN-a i SAD-a da se u jednoj od hrvatskih morskih luka pretovaruju tvari od kojih su Sirijci proizvodili kemijsko oružje.

Nakon provedenih konzultacija prethodnih dana, s tim su se složili predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović kao i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, neslužbeno doznaje Novilist. No, to ne znači da će državno vodstvo i donijeti takvu odluku.

Hrvatski se odgovor očekuje u idućih tjedan dana, a do tada će i na Pantovčaku i u Banskim dvorima osluškivati reakcije javnosti na mogućnost sudjelovanja Hrvatske u projektu uništavanja sirijskog kemijskog oružja. Stoga još nije niti određeno u kojoj bi se našoj luci eventualno prekursori s civilnih brodova prekrcali na specijalni američki brod na kojem će se hidrolizom uništavati. Međutim, to gotovo sigurno neće biti Rijeka jer, kako nam je rečeno, nema nikakvih razloga da brodovi plove skroz do tamo.  Opcije bi zato vjerojatno bile Ploče ili, pak, Split. Brodovi s prekursorima isplovit će iz sirijske luke Latakija krajem siječnja ili početkom veljače.

Oštro protivljenje

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja oštro se usprotivio aranžmanu sa SAD-om i pozvao mjerodavna hrvatska ministarstva da ne »pokleknu pod pritiscima« u vezi s ponudom da se na području Republike Hrvatske, odnosno Jadranu, pretovaruje tvar koju je Sirija koristila za proizvodnju kemijskog oružja i koja će se transportirati radi uništenja.
-Mi kao županija najoštrije ćemo se tomu suprostaviti. Ovo prekrcavanje na našem teritoriju bilo bi nedopustivo i ne smijemo pokleknuti ni pod kakvim pritiscima – poručio je župan Ževrnja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nije toliko rezolutan u odbijanju mogućnosti da kemikalije uđu u Jadran, no postavlja pitanje zašto bi se sirijski kemijski otpad uopće trebao – prekrcavati?

– Ako se ostaci kemijskog oružja prekrcavaju u američke brodove, zašto se onda taj teret ne pretovaruje odmah u Siriji? Nije mi jasno i uopće ne razumijem zašto bi se išta pretovarivalo u Hrvatskoj, bilo u Rijeci, bilo drugdje – rekao je Komadina. Kaže da nema informacija o tome, osim medijskih spekulacija, iako je bio uz premijera dok je on o tome u utorak govorio u Iki.

– Nemam službenih informacija. Ali ako do toga dođe, u svakom slučaju treba voditi računa da rizici budu minimalni, a koristi maksimalne. Nula-nula ne dolazi u obzir – kaže primorsko-goranski župan.
Ne čudi se oštroj Ževrnjinoj izjavi jer ipak – radi se o HDZ-ovcu, kaže Komadina. »Da je premijer Sanader ili Karamarko, što se srećom više ne može ponoviti, vidjeli bismo što bi Ževrnja tada rekao«.

Kontroliran promet

Prekursor koji spominje premijer Milanović u pozivu za javnu debatu o potencijalnom sudjelovanju u uništavanju sirijskih zaliha kemijskog oružja je metilfosfonil difluorid (DF), reagens koji se koristi u proizvodnji sarina, najpoznatijeg nervnog otrova na svijetu. Doduše, postoje neke nelogičnosti u informacijama premijera i američkih specijaliziranih medija koji prate pripreme za uništavanje sirijskog oružja. Naime, prema američkim medijima, u istom kontigentu bi se uništili i prekursori i nervni otrovi sarin i Vx, koje sirijska vojska posjeduje.

Sam DF nije na popisu bojnih otrova, iako u dodiru s kožom ljudi reagira kao slabiji nervni otrov te izaziva opekline. No, zato je na UN-ovim listama stavljen u takozvani Prvi red supstanci za bojne otrove, tako da je promet ovim kemijskim spojem izuzetno kontroliran. Pri tome, izuzetno je korozivan u dodiru s metalom i staklom, a isparava na 55 stupnjeva Celzijusovih. Zanimljivo da je drugi reagens za proizvodnju sarina izopropilni alkohol. Iako možda zvuči komplicirano, radi se o medicinskom alkoholu, kojeg se može nabaviti u svakoj apoteci. Mješanjem izopropila i DF-a nastaje sarin, najjače kemijsko oružje ikad upotrijebljeno u ratu (još opasniji i otrovniji Vx je također jednom upotrijebljen, ali u terorističkom napadu sekte u Japanu).

Metilfosfonil difluorid uništavat će se na Atlantiku. No, problem je da američki specijalizirani brod MV Cape Ray ne želi zbog sigurnosnih razloga uploviti u sirijske luke. Stoga će iz Sirije kontejnere s bojnim otrovima odvesti danski brodovi. Kako je na moru ovakve opasne materijale teško pretovarati iz broda u brod, namjera je Amerikanaca da u jednoj od mediteranskih luka obave prekrcaj. Za sada su ih za tu operaciju, kako se doznaje, odbili Turska, Grčka, Albanija i Italija, a Belgija i Norveška su odbile dati svoje brodove za pomoć u transportu.

Oko potencijalnog pretovara u Hrvatskoj tako još uvijek visi previše pitanja, prije svega ono o samim bojnim otrovima, jer je Milanovićeva informacija da bi se prekursori odvojeno teglili prva takva u svijetu.

Također, Hrvatska ima jedan veliki problem – nije opremljena za potencijalni incident s opasnim kemijskim supstancama. S druge strane, NATO i američki standardi za rukovanje ovakvim kemikalijama su izuzetno sigurni.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist