Aktualno

Sindikat zahtjeva ostavku odgovornih

Povodom odluke o ukidanju dubrovačkog dopisništva Slobodne Dalmacije i otkazivanja ugovora o radu novinarima zaposlenima u dopisništvu, priopćenjem se oglasio i Nezavisni sindikat Slobodne Dalmacije.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

– Kuda ide Slobodna Dalmacija? Pitanje je koje se nameće samo od sebe dok se ovih dana širi informacija kako Uprava tvrtke namjerava donijeti odluku o gašenju dopisništva Slobodne Dalmacije u Dubrovniku(!)
Uz to logično ide još jedna upitna rečenica: Tko je ovdje lud?

Naime, Slobodna Dalmacija je prepoznatljiva u Dalmaciji i izvan nje, prije svega po činjenici da samo SD ima razgranatu mrežu dopisništava u glavnim dalmatinskim centrima, a jedan od njih zacijelo je i Dubrovnik. Grad koji je sinonim nezavisnosti i slobode, u kojem Slobodna svoje dopisništvo ima od pamtivijeka, nije zaslužio da ostane na rubu interesa čitatelja iz Grada i okolice, kao i cijele Hrvatske. Jer, samo SD je godinama profesionalno pratila zbivanja u i oko Dubrovnika, i svaki daljnji pokušaj Uprave da provede najavljeno gašenje dubrovačkog dopisništva smatrat ćemo direktnim udarom na vlastite interese u korist štete Slobodne Dalmacije.

Ako netko radi za probitak konkurencije, odnosno, prelamajući sporne odluke preko leđa sadašnjih zaposlenika Slobodne Dalmacije i u isto vrijeme poništava trud generacija novinara, urednika i grafičara još uvijek najboljeg, najutjecajnijeg i najstarijeg dalmatinskog i hrvatskog dnevnog lista, onda od takvih tražimo da trenutno podnesu ostavke na funkcije koje obnašaju.

Prije nego to učine, očekujemo da će se konačno potpisati odavno ispregovarani novi kolektivni ugovor u tvrtci kćeri SD Print d.o.o., umjesto da se jednostranim Pravilnikom o radu radnici zakidaju za smanjivanje dana godišnjih odmora, kao i jubilarne nagrade i ina stečena prava. Isto tako, tražimo da se i u SD d.d. odmah pristupi pregovorima za zaključivanje kolektivnog ugovora na tragu dosadašnjeg koji je jamčio sigurnost svima koji su u radnom procesu izloženi stresu, bolesti, umiranju za list koji nije zaslužio da se netko poigrava s njegovom sudbinom, i svodi na lokalnu splitsku novinu koja se, gle čuda, uređuje i stvara u Dugopolju.

Na kraju, zahtijevamo od Ninoslava Pavića, vlasnika i predsjednika Nadzornog odbora SD, hitan sastanak s predstavnicima radnika Slobodne i objašnjenje stanja u kojem se nalazimo: proizvodimo dobitak a prijeti nam objedinjavanje s EPH – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Ivan Ugrin, predsjednik NSSD

Pročitajte još

NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC U TURIZMU Valamar lansirao novu web stranicu

Dulist

MILOSLAVIĆ O PUCNJAVI NA PLOČAMA ‘Ovo je izdvojen događaj, sigurnost na taksi stajalištima nije ugrožena’

Dulist

ZABRANJENO LETENJE DRONOM Kako se ne bi ponovio scenarij Zračne luke Split

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija