Aktualno

SINCERE 2018. Naučite koji su socio-ekonomski učinci digitalne transformacije

SINCERE 2018. Naučite koji su socio-ekonomski učinci digitalne transformacije

Socio-ekonomski učinci digitalne transformacije (Socio-Economic Effects of Digital Transformation) tema je 2. međunarodne znanstvene konferencije SINCERE – ‘Smart Ideas and a New Concept of Economic Regeneration in Europe’, koja je, u organizaciji Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, otvorena ovog četvrtka na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

-Ovo je već druga konferencija koja sad već polako prerasta u tradiciju, i koja se kao i prošle godine nastoji baviti aktualnim ekonomskim pitanja. Ove godine tema su Socio-ekonomski učinci digitalne transformacije, a o tome će nam govoriti vodeći europski i svjetski stručnjaci, kao i predstavnici Europske komisije. Ulaz je potpuno besplatan i nadam se da će nam se što više građana pridružiti u ova dva dana konferencije – poručio je prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, predsjednik organizatorskog odbora SINCERE konferencije.

U sklopu svečanosti otvaranja održala se panel diskusija na kojoj su sudjelovati Mirna Medica, viša savjetnica u DG NEAR Europske komisije za digitalno društvo i gospodarstvo, prof. Slavo Radošević, savjetnik Europske komisije za pametnu specijalizaciju i profesor na University College London, prof. Alex Coad, savjetnik Europske komisije, jedan od vodećih svjetskih autoriteta u području istraživanja brzorastućih poduzeća i urednik časopisa Research policy, koji se već dugi niz godina ubraja među pet najboljih znanstvenih časopisa na svijetu iz područja ekonomije, i prof. Kate Orton Johnson, sociologinja sa Sveučilišta u Edinburghu.

-Sretna sam što mogu sudjelovati u ovoj konferenciji. Radim u Europskoj komisiji u Bruxellesu, a ovdje ću govoriti o digitalnom pojedinačnom tržištu koje je EU započela u 2015. Također ću pružiti informacije o zapadno-balkanskim zemljama, jer je naša ideja razvoj zapadno-balkanskih zemalja i njihov put k EU. Objasnit ću digitalnu agendu koju smo lansirali u lipnju ove godine i njen cilj koji je digitalna transformacija tih zemalja. Mislim da je razmjena informacija između akademskog, političkog i poslovnog kadra, koja se događa na ovoj konferenciji, nešto što je ključ uspjeha digitalne transformacije i razvoja – poručila je Mirna Medica, viša savjetnica u DG NEAR Europske komisije za digitalno društvo i gospodarstvo.

Drugog dana Konferencije održat će se okrugli stol u organizaciji Ekonomskog instituta u Zagrebu na kojem će biti riječi o mogućnostima pametne specijalizacije i razvoja pametnih gradova u Hrvatskoj.

Tema konferencije je digitalna transformacija europskih gospodarstava. Naime, svijet u kojem živimo sve više postaje digitaliziran. Nove tehnologije mijenjaju naše društvo, kulturu i svakodnevni život. Prije svega, revolucioniraju način na koji naša gospodarstva djeluju. Proizvodi i usluge sutrašnjice bit će digitalni, što otvara mnoge mogućnosti za rast gospodarstava. Put prema iskorištavanju tog potencijala počinje danas i zahtijeva mijenjanje i prilagodbu ekonomske politike.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist