Kultura

Simboli domovine – grb roda Gradi

Radionica Pavlov i Đivin vremeplov u priči: Simboli domovine: GRB RODA GRADI održana je 15. veljače u osnovnoj školi Lapad.

U tri školska sata učenici 4e i 4d razreda odradili su prvu u nizu radionica u sklopu ovogodišnjeg središnjeg izložbenog projekta Dubrovačkih muzeja “Stjepan Gradić: otac domovine”.

Na likovnoj radionici učenicima je podijeljena fotokopija grbovnika dubrovačkog plemstva, te 2 štita šablone grba. Na jednome su učenici oslikavali grb roda Gradić, a na drugome su pustili mašti na volju i nacrtali svoj imaginarni grb. Ova prva radionica je svojevrstan uvod u veliku tematsku godišnju izložbu “Stjepan Gradić: otac domovine”, čije je otvaranje planirano u svibnju ove godine.

Vremeplov Pavle i Điva vodio  je lapadske osnovnoškolce od 12. do kraja 17. stoljeća. O rodu Gradića, dolasku roda Gradić u Dubrovnik, grbovniku dubrovačke vlastele i mjestima gdje nalazimo grb roda Gradić u različitim oblicima, predavanje je održala muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša Orešković.

Priči iz vremeplova prethodilo je predavanje o simbolima domovine koje je ujedno i nastavna jedinica iz prirode i društva, a u kojoj je obrađen jedan segment simbola domovine: grb.

Prisjetivši se značenja grba općenito za opstojnost države, napravljena je poveznica sa današnjim hrvatskim grbom te grbom Dubrovačke Republike.
 

Pročitajte još

VIDEO/FESTIVAL SENTIMENTO Dubrovčani uživali u evergreenima uz ‘Tri tenora’ i DSO

Dulist

DESETO UMJETEONSTVO NA PORPORELI Školarci i Convivo oduševili publiku

Dulist.hr

TRI MJESECA DJEČJEG TRUDA Otvorena izložba polaznika Likovne radionice

Dulist.hr