Županija

SILVIO NARDELLI ‘Župa dubrovačka poželjno je i ugodno mjesto za život’

SILVIO NARDELLI 'Župa dubrovačka poželjno je i ugodno mjesto za život'

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli još je u siječnju ove godine istaknuo kandidaturu za četvrti načelnički mandat.

HDZ-ovac koji je na čelu općine od 2005. godine za DuList je dao osvrt na dosad učinjeno, usporedio početak načelnikovanja s današnjicom, ali i istaknuo glavne odrednice programa za novi mandat. Ako ga osvoji, bit će mu to četvrti zaredom.

Kako gledate na mandat koji je na isteku?
U proteklom mandatu u Župi je ostvareno ono što se čekalo od završetka Domovinskog rata. Tu prije svega mislim na obnovu hotelskih kapaciteta jer smo dobili novoizgrađeni hotel Sheraton s pripadajućim objektima u Srebrenom. Rekonstruirana je Astarea, a oko nje izgrađeni apartmani i vile, bazen i ostali sadržaji. Na lokaciji starog hotela Mlini izgrađen je potpuno novi hotel visoke kategorije. Uz to, izgrađen je trgovački centar, a pri kraju je poslovni centar sa smještajnim kapacitetom tvrtke Brenum. Model po kojem će se razvijati Kupari prvi je takav u Hrvatskoj, jer nije došlo do prodaje državnog zemljišta ni nekretnina, već nakon javnog međunarodnog natječaja imamo ulagača s pravom gradnje i koncesijom na pomorskom dobru na 99 godina. Riječ je o svjetskom lancu Marriott, odnosno vrhunskom brendu Ritz-Carlton, prvom takvom u Hrvatskoj. Prije davanja prava gradnje prometnice i čitava infrastruktura prešli su u vlasništvo općine, što znači da će hotelski kompleks biti otvoren za javnost. Od naknade za korištenje zemljišta, koju će kroz 99 godina plaćati ulagač, 25 posto će ići u korist Općine Župa dubrovačka, a u općinski proračun slijevat će se trećina iznosa koncesije. Takav model u Hrvatskoj je dosad bio nepoznat.
U hotelima Plat, koji su privatizirani i kupila ih je Karizma Hotels Adriatic, bivši Hotel Ambasador je srušen, a ulagač priprema dokumentaciju pa i tu očekujemo skori početak izgradnje hotela visoke kategorije. Riječ je o ulaganju vrijednom 500 milijuna kuna, a projekt je proglašen od strane Vlade RH projektom od strateškog interesa.
Uz sve ovo ističem kompletno izgrađenu infrastrukturu u Srebrenom, koja je omogućila razvoj i izgradnju svih ovih objekata. Uz uređenje rive u Srebrenom riješili smo elektro-opskrbu, oborinsku odvodnju, kao i javnu rasvjetu te nogostupe. Dobili smo novu cestu, a postojeće su rekonstruirane. Reskonstruirane su i cesta između Mljekare i Mandaljene, potom županijske ceste kroz Poslovnu zonu prema Čelopecima te kroz Postranje. Ulagalo se i u ostale ceste, kao što su Ulica Pera Kojakovića u Čibači, cesta Soline, Plat i ostale. Izgrađena je nova cesta u vlasništvu općine pored trgovačkog centra. Izgrađen je nogostup na pojedinim dionicama uz državnu cestu D-8 s javnom rasvjetom kao i niz ugibališta i parkinga. Trenutno se gradi nogostup i javna rasvjeta u Ulici dr. Ante Starčevića, a tom izgradnjom želimo doći do državne ceste D-8 na raskrižju Čibača. Također, trenutno se gradi dugo očekivano raskrižje Srebreno, koje će riješiti probleme Župe, ali rekao bih i županije.

Izgradnja groblja Dubac također je velika župska investicija?
Tako je. Samo prošle i ove godine u taj projekt imamo tri značajne investicije. Izgradnja zidova unutar obuhvata groblja, potom tzv. južni potporni zid te pristupna cesta od magistrale do obuhvata groblja. Projekt se financira s Gradom Dubrovnikom u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna. Sve ove investicije, od javnih do privatnih, ne bi bile moguće bez izrade prostorno-planske dokumentacije, kojom je definiran daljni razvoj Župe.

Što se pokazalo kao najveća prepreka u ostvarenju projekata i ciljeva?
Neriješeni imovinsko-pravni odnosi nam zadaju prilično glavobolje, a samim tim imamo problem s dobivanjem potrebnih građevinskih dozvola. To nam stvara velike poteškoće.

Kad usporedite današnju Župu s onom iz prve godine Vašeg mandata, 2005. godine, gdje vidite najveći napredak?
Prvenstveno u gospodarstvu, odnosno turizmu, a potom u rješavanju sveukupne infrastrukture na području općine. Od tada do danas dobili smo novu zgradu Osnovne škole, školsku športsku dvoranu, jaslice i dječji vrtić, zgradu Općine, obnovljenu zgradu Turističke zajednice, sportska igrališta, kilometre kanalizacijske mreže, a potom i mnogobrojni privatni gospodarski projekti itd.

Koje su glavne odrednice Vašeg programa za izbornu utrku 2017. godine?
Nastaviti raditi kao i dosad. Slijedi nam izgradnja šetnice lungo mare kroz Župu dubrovačku, od Mlina do Plata, kao i od Srebrenog do Kupara. Potom kanalizacijske mreže ostatka Župe, novog dječjeg vrtića u Kuparima za koji već imamo projekt, dogradnja Osnovne škole te završetak izgradnje groblja Dubac i rješavanje cjelokupne infrastrukture na području općine.

Što mislite o velikom broju nezavisnih lista koje će Vam biti konkurenti?
Drago mi je da se sve veći broj mladih ljudi uključio u politička zbivanja na području Župe dubrovačke te da se tako stvori što kvalitetnija slika Župe pa i što kvalitetniji rad Općinskog vijeća. Pozdravljam ulazak mladih u političke vode, ali prema njihovim izjavama vidim da baš ne raspolažu točnim informacijama o mogućnostima općine kao jedinice lokalne samouprave s njenim proračunom i svim nužnim davanjima koje općina mora osigurati u svim segmentima života. Dosta često neke stvari koje i osobno držim potrebnim, a znam da ih je nemoguće riješiti u kratkom roku, oni navode u svom programu. Mi ove godine imamo rekordan broj djece u dječjem vrtiću pa smo dodatno ekipirali stručni kadar. Dovršena je školska športska dvorana, a osigurali smo jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak osnovnoškolcima. Poboljšali smo socijalni program, nastavili smo sufinancirati prijevoz učenika, a svake godine dajemo sve veći broj stipendija. Po pitanju zdravstva, i dalje financiramo laboratorij u zdravstvenoj stanici Srebreno, osigurali smo gratis prostor za pedijatra, a sufinancirali smo patronažnu službu i hitnu medicinsku pomoć. Uvažavam neke primjedbe i ima stvari koje još treba napraviti, ali je jasno da je Župa dubrovačka poželjno i ugodno mjesto za život. A svakim danom će biti sve bolja. U posljednjih deset godina broj stanovnika povećan je za dvije tisuće. Taj podatak govori puno za sebe.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist