Županija

SILVIO NARDELLI I dalje želimo biti domaćin Dana hrvatskog turizma, ali to ovisi o financijama

SILVIO NARDELLI I dalje želimo biti domaćin Dana hrvatskog turizma, ali to ovisi o financijama

Otvaranjem granica turisti iz Nje­mačke, Austrije i Slovenije te ostalih zemalja počeli su dolaziti na područje naše župa­nije. Ipak, brojke dolazaka i noćenja nisu ni blizu onima u istom razdoblju protekle godine, kako na dubrovačkom području tako i u Župi dubrovačkoj. S načelnikom Silviom Nardellijem razgovarali smo o trenutnim turističkim prilikama u ovoj općini kao i Danima hrvatskog turizma za koje se upravo Župa dubrovačka prijavila na javni poziv za domaćina ove važne turističke manifestacije. Međutim, ista­knuo je Nardelli, sve je još uvijek vrlo upitno, a ponajviše ovisi o otvaranju kapaciteta te financijskim obvezama koje bi Župi domaćinstvo ove manife­stacije donijelo.

— Mi smo se kandidirali na natječaj Ministarstva turizma i Hrvatske turi­stičke zajednice, međutim, sve je to bilo prije početka krize s koronaviru­som. Za sada je još uvijek neizvjesno što će se s Danima hrvatskog turizma uopće dogoditi i koje će biti naše obveze s obzirom na stanje po pita­nju otvaranja hotela. Što se tiče ugostiteljskih objekata, većina ih je otvorena. Međutim, nika­kvu povratnu informaciju Ministarstva turizma ili Hrvatske turističke zajed­nice još uvijek nemamo. Sve su opcije još uvijek otvorene – govori nam načel­nik Silvio Nardelli podsjećajući kako je važan segment natječaja za domaćina Dana hrvatskog turizma upravo bio onaj dostatnih kapaciteta u kojima bi mogli odsjesti gosti završne svečane večeri ove manifestacije.

‘Župa ipak ne odustaje’

Konkretno, sukladno natječaju, radi se o mogućnost organizacije skupa za 1.500 sudionika, zatim osiguravanja smještajnih kapaciteta u vidu tisuću soba u hotelima kategorije tri, četiri ili pet zvjezdica, potom adekvatnog pro­stora koji omogućava televizijski pri­jenos završne večeri kapaciteta 1.200 sjedećih mjesta kao i četiri dvorane za sastanke, od kojih jedna kapaciteta najmanje 150 mjesta u kino postavu, a
ostale dvorane kapaciteta 20 do 50 sjedećih mjesta u kino postavu. Pitanje je hoće li Župa dubrovačka, ali i ostali gradovi i općine koji su se prijavili za domaćinstvo Dana hrvatskog turizma uspjeti udovoljiti ovim kriterijima jed­nako kao što su to realno mogli prije krize uzrokovane koronavirusom. Ipak, unatoč trenutnoj neizvjesnosti i poteš­koćama, načelnik Silvio Nardelli ističe kako Župa dubrovačka nije odustala od kandidature, ali da će morati dobro raz­misliti o kriterijima koje budu morali zadovoljiti. ­

‘Sve ovisi o financijama’

— Naša je želja bila da u sklopu 100. godina turizma u Župi budemo doma­ćin Dana hrvatskog turizma. Obavili smo sve razgovore, ali u ovoj je situa­ciji pitanje što uopće napraviti i hoće li se ova manifestacija uopće organizi­rati. Sebi postavljamo pitanje financij­ske prirode organizacije ovih Dana u Župi dubrovačkoj. Pitanje je koje bi bile naše obveze oko organizacije, u smislu koliki bi dio financirala Općina, ali i Turistička zajednica Župe dubrovačke. O financijama ovisi hoćemo li i dalje biti zainteresirani biti domaćin Dana hrvatskog turizma. Turistička zajed­nica je u jednoj nezavidnoj situaciji s obzirom da nemaju prihode te da je ite­kako umanjeno plaćanje boravišne pri­stojbe koja je zasigurno najveća stavka na prihodovnoj strani TZ-a – rekao nam je načelnik Nardelli.

Dani hrvatskog turizma u Župi dubrovačkoj trebali bi biti središnji događaj velike proslave 100. godina turizma u ovoj općini, međutim, s obzi­rom na situaciju uzrokovanu korona­virusom, ova obljetnica bit će pro­slavljena znatno skromnije pa tako i planirano Župsko ljeto.

— Budući da je novonastala situacija uzrokovana koronavirusom lančano zahvatila cijelo gospodarstvo pa tako i turistički sektor, i budući da nam dik­tira način i organizaciju ne samo posla nego i života, u ovom trenutku moramo misliti na zdravlje slijedeći upute odgo­vornih. Sredstva su nam trenutno vrlo ograničena pa nam cijela organizacija Župskog ljeta ovisi o tome i upravo zbog velike obljetnice, proslave 100 godina organiziranog turizma u Župi dubrovačkoj, nam posebno teško pada ova situacija. Obljetnicu ćemo obilježiti vrlo skromno, shodno situaciji koja nas je pogodila, a sve druge planove pre­bacujemo za vrijeme bez restrikcija – odgovorili su nam iz župske Turističke zajednice.

ŠTO ĆE BITI S DANIMA HRVATSKOG TURIZMA?

‘Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji’

Provjerili smo s Hrvatskom turističkom zajednicom hoće li doći do kakvih prilagodbi oko organizacije Dana hrvat­skog turizma ili će se možda provesti novi natječaj za domaćinstvo s obzirom da je zbog koronavirusa situacija s uvjetima određenih natječajem promijenjena.

— Hrvatska turistička zajednica 27. veljače 2020. objavila je Javni poziv za podnošenje prijave za izbor domaćina manifestacije Dani hrvatskog turizma 2020., a koji je bio otvoren do 16. ožujka 2020. godine. S obzirom na cjelo­kupnu situaciju izazvanu globalnom pandemijom koro­navirusa, konačna odluka o odabiru domaćina još uvijek nije donesena, a u tijeku su i razmatranja oko koncepta i sadržaja ovogodišnjeg izdanja manifestacije. Organi­zacija i održavanje Dana hrvatskog turizma ovisit će o epidemiološkoj situaciji te ćemo javnost pravodobno informirati o svim novostima vezanih uz održavanje ovog tradicionalnog godišnjeg susreta hrvatskih turi­stičkih djelatnika – odgovorili su nam iz odnosa s jav­nošću Hrvatske turističke zajednice.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 17. lipnja 2020.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist