Natrag
21.4.2019 14:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

SIĐ U SLANOME Ništa bez dobre janjetine!

2.8.2014 @ 20:32 Dulist Županija
55;55

Podijelite:

Već po tradiciji, danas 2. kolovoza, na Gospu od anđela, dan zaštitnice mjesne crkve, u Slanome se održao drugi dan poznatog sajma Siđa, koji je okupio brojne Primorce, ali i njihove goste.
Taj sajam, na kojem se i ove godine nudilo sve i svašta, u prošlosti je bio najpoznatiji po prodaji stoke, koje danas rijetko možete pronaći. Ove godine po prvi put nismo sreli nikoga tko je prodavao životinje.

Ali je zato bilo svega drugoga.Za svakoga po nešto.

Mnogi su se tako danas okupili u Slanome kako bi s obitelji uživali u janjetini i drugim delicijama, i naravno kupili poneku prijeko potrebnu sitnicu.
Inače, manje je poznato da naziv sajma zapravo dolazi od riječi Assisi ili hrv. Asiz, odnosno od imena rodnoga grada sv. Franja. Uz njega je vezan Porcijunkulski oprost koji je izmolio od pape. Zbog tog su oprosta u Slano dolazili vjernici iz čitavog Dubrovačkog primorja i s okolnih otoka, ali i katolici iz istočne Hercegovine koji su dolazili sa svojom stokom.
Iz tih prvenstveno vjerničkih pohoda i susreta nastao je sajmeni dan – Siđ, koji se i danas održava. Nažalost, gotovo se izgubila vjernička dimenzija ovog dana.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana