Kultura

Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad

Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad

Knjiga dubrovačkoga novinara Vedrana Benića „Dubrovački spomenar – Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad“ predstavljena je sinoć , 7. kolovoza u atriju Kneževa dvora.  Knjigu su predstavili intendant Igara dr.sc. Ivica Prlender, autor predgovora Luko Paljetak, urednik Stjepo Martinović te sam autor uz glazbene brojeve u izvođenju studentske klape „Kaše“.

Knjiga Vedrana Benića dragocjen je podsjetnik na prošle ljude, stvari i mnoge događaje, i one velike i one koji žive na samom rubu sjećanja ili su posve utonuli u gluh zaborav. Ova je knjiga palimpsest sjećanja. (…) Dobro je što je autor u nju okupio svoje ranije tekstove, objavljene u različitim publikacijama, jer bi i oni ubrzo pali u zaborav. Ovako neće, kao ni dio sjećanja na Dubrovnik kakav je nekad bio. Jedino što je gore od zaborava to je užitak u zaboravu. Ova nam knjiga, naprotiv, pruža užitak prisjećanja. Zato je valja čitati s užitkom, kolika god bila sjeta koja nas pritom obuzima. – poručio je akademik Luko Paljetak.

S podnaslovom „Sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad“, knjiga Vedrana Benića u izdanju zagrebačke izdavačke kuće arsIRIS, svojevrsna je kombinacija istraživanja arhivske građe i autorovih sjećanja na teme koje zaobilazi „velika“ povijest, poput butiga (dućana), betula, kavana, kina, tramvaja, fakina te onih posebnih ljudi iz dubrovačke svakodnevice 20. stoljeća za koje je u Gradu skovano ime oriđinali. Te su teme dio nostalgične slike Grada, koja još živi među stanovnicima Dubrovnika, Dubrovčanima diljem svijeta i mnogobrojnim zaljubljenicima u taj Grad.

Na 476 stranica u tvrdome uvezu, knjiga je bogato ilustrirana s više od 250 iznimno zanimljivih, mahom ranije neobjavljenih, starih fotografija. Također, dosljedno spomenarski, na kraju su četiri prazne stranice za intimne usputne zabilješke čitatelja. 

DLJI

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist