Kultura

Sedmi Epidaurus Festival otvara se flamencom

Sedmi po redu Epidaurus festival održat će se od 1. do 9. srpnja 2013., a svoj će niz koncerata, kao i svake godine, osvježiti s puno novosti.
Najjužnija općina Lijepe Naše otplesat će u Europu baš 1. srpnja u 21 h na veličanstvenoj taraci Vile Banac u Cavtatu.

Tada će se, uz ansambl čarobnih flamenco plesačica, svečano otvoriti i sedmo izdanje omiljenog cavtatskog festivala. Flamenco je španjolski glazbeni žanr koji karakterizira snažan, ritmički ton (toque), popraćen podjednako izražajnom pjesmom (cante) izvođenom strastvenim stilom plesanja koji karakteriziraju snažna i vrlo graciozna izvedba uz česti složeni rad ruku i nogu (baile). Ima vrlo karakterističnu uzlaznu frigijsku ljestvicu koju je rijetko koji žanr sačuvao. Značajni je dio identiteta mnogih društvenih skupina, osobito španjolskih Roma (Gitanos) koji su odigrali ključnu ulogu u njegovu razvoju. Zbog toga se često naziva i „ciganskom umjetnošću”, a od 2010. upisan je na Uneskov popis svjetske kulturne nematerijalne baštine.

Skupina koja će otvoriti ovogodišnji Epidaurus festival «Alma Gitana» spada među najbolje ansamble flamenco plesa, a prate ih ovacije i povoljne kritike diljem svijeta. Uvijek postižu silnu povezanost s publikom koja najčešće reagira vrlo emotivno. Noche flamenca pravi je plesni spektakl s ukupno šest izvanrednih plesačica ovog omiljenog žanra. Odjevene u tipične raskošne, španjolske haljine uz zvukove bubnjeva i udaraljki, umjetnice izvode tradicionalne plesove flamenca uz poznate, neodoljive pjesme (alegrias, sevillanas, tango…) s odlomcima raznih karaktera i emotivnih stanja duše (bulerias, solea …), a sve je protkano najpoznatijim pjesmama i rumbama svima poznatih Gipsy Kingsa. Predstava je obogaćena živopisnom koreografijom, a od početka do kraja publiku potiče sa snažnom ritmičkom neodoljivošću  i budi interes javnosti zahvaljujući izmjeni glazbe i prekrasnih kostima. Izvedba Noche Flamenca idealni je izlet u španjolsku i Gipsy kulturu… Dobrodošli na ovu svečanost prepunu emocija; tuge, straha, radosti, do prave sreće, a sve uz iskrenu jednostavnost pokreta, ritma i ljepote.

– Otplešimo zajedno u Europu! Epidaurus est Europam! Sve informacije o festivalu pratite na službenim stranicama ili na Facebook profilu festivala. Vidimo se i ove godine u Cavtatu! – poručuju organizatori.
 

Pročitajte još

‘A ŠETNJA MU BILA MRSKA’ Ivica Bota o Putu sv. Jakova u lipanjskim Putositnicama

Dulist

TAJNA PALA KORČULANSKE KATEDRALE Predavanje na temu 500 godina rođenja Jacopa Tintoretta

Dulist

MALI KREATIVCI Izložba polaznika Likovne radionice u Umjetničkoj galeriji

Dulist