Hrvatska

‘Schengen – postignuća i očekivanja’: Umjesto sebičnosti traži se povjerenje

'Schengen - postignuća i očekivanja': Umjesto sebičnosti traži se povjerenje

U organizaciji hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule u povodu priprema za pristup Hrvatske Schengenskom prostoru u Vrtovima sunca održana je u petak međunarodna konferencija ‘Schengen – postignuća i očekivanja’.

-Hrvatska geopolitičkim položajem mora pridonositi sigurnosti te joj je mjesto u Schengenskom prostoru. To bi zaokružilo naše članstvo u EU i omogućilo nam dobiti najviše iz članstva – izjavio je tom prilikom hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik hrvatske S&D delegacije Tonino Picula.

-Vrijeme je izrazitih pritisaka na Schengen, a zbog migracija i terorizma mnogi preispituju održivost Schengena. Hrvatska mora ispuniti tehničke uvjete, ali i politički uvjeriti Europsko vijeće da čim prije bude dio tog prostora – mišljenja je Picula.

-Moramo ispuniti 96 preporuka do konca mandata ove Komisije, jer je predsjednik Juncker jasno rekao da Hrvatsku treba primiti čim ispuni tehničke uvjete. Trebat će naravno uvjeriti i one koji imaju političke, čak i bilateralne rezerve prema našem članstvu, ali to ne smije biti bilateralno pitanje, već zajednički europski odgovor – istaknuo je Picula.

-Privremene kontrole na granici, koje je uvelo šest država članica EU, moraju biti privremene, a ne smiju biti trajne. Potrebno je međusobno povjerenje, jer moramo Europu ostaviti otvorenom. Moramo ostvariti ravnotežu mobilnosti i sigurnosti. Rumunjska i Bugarska u Schengen trebaju ući odmah, a Hrvatska čim ispuni tehničke uvjete – izjavio je povjerenik Europske Komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos u video poruci.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist