Kultura

Saznajte sve o dramskom svijetu Ernesta Katića

‘Dramski svijet Ernesta Katića’ naziv je predavanja kojega će u ponedjeljak, 22. listopada u 18.30 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održati dr. sc. Helena Brautović.

Ernest Katić (1883.-1955.) istaknuti je dubrovački književnik, publicist i dramski pisac, a nadasve istinski zaljubljenik u dubrovačku prošlost i njezinu tradiciju. Nakon završene gimnazije u Dubrovniku, upisuje studij prava u Grazu gdje 1907. stječe doktorat, te se opet u svoj rodni grad vraća 1920.g u kojem otvara odvjetnički ured. Svojim književnim radom počeo se baviti već u gimnazijskim danima, a svoj prvi veliki uspjeh postigao je dramom ‘Jakobinka’ koja je premijerno izvedena 1914. u HNK-u u Zagrebu.

Ostaje zamijećen i po drugim dramama: ‘Vlastela u bjegstvu’, ‘Imberak’, ‘Ljubav na Prijekome’ te najintrigantnijim djelom posvećeno pjesnikinji Cvijeti Zuzorić. Ernest Katić bio je predsjednik dubrovačkog ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 1937., članom Uprave zaklade Blaga djela, član gradskog Uresnog povjerenstva, društva DUB te suorganizator povijesnog 11. kongresa PEN-a.

Pročitajte još

S prvim danom lipnja otvara se ljetno kino Jadran

Dulist

LIJEPA VIJEST Nakon više od dva mjeseca Linđovci kreću s probama

Dulist

U PETAK Posljednji dan izložbe ‘Sederotonin’ uz stručno vodstvo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija