Kultura

Saznajte sve o dramskom svijetu Ernesta Katića

‘Dramski svijet Ernesta Katića’ naziv je predavanja kojega će u ponedjeljak, 22. listopada u 18.30 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održati dr. sc. Helena Brautović.

Ernest Katić (1883.-1955.) istaknuti je dubrovački književnik, publicist i dramski pisac, a nadasve istinski zaljubljenik u dubrovačku prošlost i njezinu tradiciju. Nakon završene gimnazije u Dubrovniku, upisuje studij prava u Grazu gdje 1907. stječe doktorat, te se opet u svoj rodni grad vraća 1920.g u kojem otvara odvjetnički ured. Svojim književnim radom počeo se baviti već u gimnazijskim danima, a svoj prvi veliki uspjeh postigao je dramom ‘Jakobinka’ koja je premijerno izvedena 1914. u HNK-u u Zagrebu.

Ostaje zamijećen i po drugim dramama: ‘Vlastela u bjegstvu’, ‘Imberak’, ‘Ljubav na Prijekome’ te najintrigantnijim djelom posvećeno pjesnikinji Cvijeti Zuzorić. Ernest Katić bio je predsjednik dubrovačkog ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 1937., članom Uprave zaklade Blaga djela, član gradskog Uresnog povjerenstva, društva DUB te suorganizator povijesnog 11. kongresa PEN-a.

Pročitajte još

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

Dulist

NIKŠA MATIĆ Težimo postati mjesto u kojem će svaki posjetitelj osjetiti život Držićevog Dubrovnika

Andrea Falkoni Račić

POSVEĆENE PRIJATELJIMA, LJUBAVIMA Predstavljena zbirka pjesama ‘PoSvete’ Voja Šindolića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija