Slušni aparat

Savršena kompilacija za kraj koju je složio…

Savršena kompilacija za kraj koju je složio…

Globalni apel #ostanidoma najmanje je teško pao introvertima među nama, nekima pružajući društveno prihvatljivo, čak poticano, opravdanje za izbjegavanje socijalnih kontakata. Bez obzira pribrajate li sebe toj kategoriji ili se pak prepoznajete kao ekstroverti, glazba može pomoći prekratiti višak vremena, a ne valja zapostaviti niti njen terapeutski učinak. I dok je koncertna aktivnost posve zamrla, kao uostalom i svjetsko gospodarstvo, proljeće je karakteristično ispunjeno novim glazbenim izdanjima pa sadržaja za ispunjenje neizvjesne svakodnevnice s osjećajem nadolazeće sveopće propasti ima napretek.

Jedan od prvih bendova koji je zbog pandemije koronavirusa otkazao turneju bili su Pearl Jam. Prošlog petka Eddie Vedder i ekipa objavili su ‘Gigaton’, prvi studijski album nakon gotovo sedam godina, a lojalna PJ zajednica i kritika slažu se da je riječ o, kako se to već zna reći za izvođače veterane, njihovom najboljem albumu još od… (umetni sam prema vlastitom nahođenju). ‘Gigaton’ je raznovrstan i strastven album koji se sadržajem i multimedijalnim vizualnim rješenjima nameće kao album trenutka, onaj koji adresira najveći svjetski problem – čovjekov odnos prema prirodi i odgovor prirode kroz klimatske promjene. Tutnjajuća ‘Quick Escape’ zvuči kao hommage ‘Immigrant Song’ Led Zeppelina i nameće se kao najbolja pjesma kvinteta iz Seattlea u dvadeset godina. ‘Dance of the Clairvoyants’ najviše riskira, a uz energičnu ‘Who Ever Said’ i sporiju ‘Seven O’ Clock’ mogla bi postati jednim od budućih koncertnih klasika. Doziranje: Bez ograničenja. Nuspojave: Otrežnjenje.

Samo dan ranije, bogovi industrial rocka i filmske glazbe Trent Reznor i Atticus Ross izdali su čak dva nova albuma Nine Inch Nailsa i to potpuno besplatno na streaming platformama. Peti i šesti nastavak u seriji instrumentalne ambijentalne glazbe ‘Ghosts’ donose čak 2 i po’ sata ‘savršene kompilacije za kraj’ idealne za opuštanje u turobnim uvjetima kućne karantene, ali pod važnim preduvjetom da za takvu namjenu preferirate Massive Attack naspram Yanniju. ‘Iako se obojica definiramo kao nedruštveni tipovi koji preferiraju samoću, ova situacija učinila je da više cijenimo snagu zajedništva i potrebu za povezanosti’, napisao je Trent Reznor u poruci uz objavu albuma ‘Ghosts V: Together’ i ‘Ghosts VI: Locusts’. Doziranje: Samo na recept. Nuspojave: Može pojačati osjećaj tjeskobe.

Ni pop glazba nije podbacila. ‘Future Nostalgia’, drugi album Due Lipe, 24-godišnje britanske pjevačice porijeklom s Kosova, kao što naziv sugerira, posve je uronjen u retro zvuk s utjecajima u rasponu od Kim Wilde i Blondie (‘Physical’), preko Madonne i Roisin Murphy (‘Don’t Start Now’), do Gwen Stefani ili nešto recentnijih referenci, primjerice Keshe ili Katy Perry. Sve je dobro promišljeno pa tako ne razočarava ni izbor sampleova – ‘Need You Tonight’ INXS-a korišten je u pjesmi ‘Break My Heart’, a karakterističan sample trube u ‘Love Again’ posuđen je iz velikog hita ‘Your Woman’ iz 1997. godine. Retro pop i disco za nove generacije. Doziranje: Navečer, umjesto izlaska. Nuspojave: Može potaknuti pojačano kretanje bokova.

Još jedan komad retro 80-ih, koji zvuči kao križanac ‘Take On Me’ grupe A-HA i teme ‘Nowhere Fast’ iz filma Streets of Fire, pretendent je za najveći hit 2020. godine. ‘Blinding Lights’ 30-godišnjeg Kanađanina Abela Tesfayea, poznatijeg kao The Weeknd nalazi se na njegovom službenom četvrtom albumu ‘After Hours’. Riječ je o dosadašnjem vrhuncu karijere koja je započela 2011. objavom čak tri mixtapea mračnog R&B-ja, od kojih je već prvi ‘House of Balloons’ netipičnim izborom sampleova (Aaliyah, Cocteau Twins, Siouxsie & The Banshees…), eksplicitnim stihovima i misterioznom personom od Weeknda napravio indie senzaciju. Nakon blagog mainstream promašaja s prvim albumom (‘Kiss Land’ iz 2013.) Weeknd je svakim idućim radom gradio svoj specifični stil nekoga tko je istovremeno odrastao na The Smiths i Michaelu Jacksonu. Osim spomenute ‘Blinding Lights’ i trap singla ‘Heartless’ većina materijala kreće se između balada (‘Scared To Live’) i mid-tempo new wavea (‘In Your Eyes’, ‘Save Your Tears’) i donosi zrelije tekstove nego što smo do sada navikli. (Pre)doziranje: Preporučeno. Nuspojave: Razvija ovisnost.

Foto:
www.dualipa.com,
www.theweeknd.
com, www.nin.com,
www.republicrecords.com

Članak je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 1. travnja 2020.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić