Aktualno

SASTANAK U ZRAČNOJ LUCI Juncker u Dubrovniku, evo o čemu će pričati na večeri s premijerom

SASTANAK U ZRAČNOJ LUCI Juncker u Dubrovniku, evo o čemu će pričati na večeri s premijerom

U sklopu službenog posjeta Hrvatskoj, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sastao se ovog četvrka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Zračnoj luci Dubrovnik.

Na prvom sastanku, uz prisustvo župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Mata Frankovića te direktora Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića, predsjedniku komisije prezentiran je tijek i realizacija kapitalnog projekta ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ koji se sufinancira bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 155 milijuna eura, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

-Ovim je projektom znatno povećan kapacitet prometa u Dubrovniku, ali i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Podigao je kvalitetu turizma u najjužnijem i najatraktivnijem dijelu Hrvatske – istaknuo je Plenković. Iako je bio najavljen obilazak druge faze projekta, nije održan. Predsjednika komisije Junckera izvijestili su o tijeku izgradnje Pelješkog mosta, ‘strateškog projekta povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države’.

-Projekt jako dobro napreduje, a također je sufinanciran europskim sredstvima u iznosu od 357 milijuna eura – rekao je premijer. Dodao je i da su se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji europskim sredstvima sufinancirali projekti komunalne infrastrukture, kulturne baštine, studentski dom… ‘Ubraja se u najuspješnije hrvatske županije u apsorpciji sredstava iz Europe’, naglasio je Plenković.

O dogovorima koji slijede uoči Europskog vijeća razgovarat će na sastancima tijekom popodneva, ali i na neformalnoj večeri koja će se održati u jednom restoranu u Dubrovniku.

-Raspravljat ćemo o strateškom programu koje će Europsko vijeće usvojiti 21. lipnja. Dakle, jedan okvir rada budućega vijeća i komisije. Također, razgovarat ćemo o politici proširenja, nakon što je komisija izašla s redovitim izvješćem, da damo našu ocjenu spremnosti i podrške pojedinim državama iz Jugoistične Europe – rekao je Plenković.

U petak se održava glavni sastanak u Zagrebu na kojem će se dotaknuti ‘drugih tema koje su važne za Hrvatsku, kao što je višegodišnji financijski okvir, pregovori o europskom proračunu koji će odrediti najvažnije, a to su financijski prioriteti u idućih sedam godina, apsoprpciju europskih sredstava’.

-Na 69 smo posto dosadašnjih ugovorenih sredstava što je izrazito dobra vijest. Nastavljamo s radom u kontekstu svih resora da apsorpcija bude učinkovitija i da se dio javnih investicija, koji dolaze iz sufinanciranja europskih fondova osjeti na ukupnom gospodarskom rastu, pogotovo u povećanju investicija – naglasio je Plenković.

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović