Aktualno

SASTANAK U STONU Kinezi preuzeli projektnu dokumentaciju za izgradnju Pelješkog mosta

SASTANAK U STONU Kinezi preuzeli projektnu dokumentaciju za izgradnju Pelješkog mosta

Predstavnici naručitelja radova Hrvatskih cesta i izvođača radova China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisali su u ponedjeljak u Stonu zapisnike o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju Pelješkog mosta.

-Ovim činom kineski izvođač uveden je u samu izgradnju Pelješkog mosta. Dugo smo čekali početak radova, a obavljen je ogroman administrativan posao. Danas i službeno počinje teći rok kineskim izvođačima. U samom vođenju projekta ima još zahtjevnog administrativnog posla. Upoznali smo izvođače sa svime što od njih očekujemo, prije svega pri izvođenju radova, ali i administriranju, kako ne bismo bili izloženi korekcijama Europske unije – izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

-Strojevi bi na gradilište trebali doći do kraja kolovoza. S obzirom na promijenjeni raster stupova u odnosu na stari projekt, ugovorom je predviđeno da na tom mjestu izvede istražne radove – dodao je Škorić.

-Ovo je prvi sastanak koordinacije. Uloga SAFU je partnerski pomoći da se što prije realiziraju svi postupci javne nabave. Hrvatskim cestama isplatili smo 320 milijuna kuna kako bi se osiguralo financiranje – kazao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

-Mi smo se kao upravljačko tijelo htjeli upoznati s izvođačima projekta. Željeli smo da se svi unutar sustava predstavimo jedni drugima te uspostavimo način komunikacije i praćenja projekta, s obzirom na njegovu važnost i veličinu. To nam iznimno važno. Redovito ćemo pratiti provedbu projekta – rekla je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvija Spomenka Đurić.

-Hrvatskoj je interes da što više domaćih izvođača, kao kooperanata, sudjeluje u izgradnji što je pitanje za kineskog izvođača. Nadam se da ćemo u tome uspjeti u pripremi samog gradilišta i radova. Za Dubrovnik je, osim Pelješkog mosta, bitna i izgradnja brze ceste od Zračne luke Dubrovnik do grada Dubrovnika. Tu tražimo optimalnu trasu, kako bi to bio drugi veliki projekt na korist dubrovačkog područja, posebno za zračnu luku čiji se promet približava tri milijuna putnika – rekao je državni tajnik u Ministarstvo prometa Tomislav Mihotić.

-Pitanje izgradnje Pelješkog mosta otvoreno je s vlastima Bosne i Hercegovine, ali nitko iz BiH na sastanku prije deset dana nije tražio da se projekt zaustavi – napomenuo je Mihotić.

Od današnjeg dana počinje teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist