Kultura

Sanja Vulić o ‘Rešetarovim zapažanjima u dubrovačkom govoru’

U sklopu programa Mjeseca hrvatskoga jezika, dr. sc. Sanja Vulić održat će predavanje: “Rešetarova zapažanja o dubrovačkom govoru potkraj XIX. i u prvim desetljećima XX. stoljeća”, u četvrtak, 12. ožujka 2020., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.

U doba kada je istraživao i o dubrovačkom idiomu pisao filolog Milan Rešetar vodila se rasprava o narječnoj osnovici dubrovačkoga govora. Pojedini onodobni filolozi, kao npr. Marcel Kušar, smatrali su da je dubrovački govor podrijetlom čakavski. Pobijajući tu tezu, Rešetar je u više svojih radova zabilježio pojedine jezične značajke dubrovačkoga govora svoga doba, posebice u tekstovima objavljenim u cetinjskoj Novoj Zeti 1890. i 1891. te u svojoj glasovitoj studiji Der štokavische Dialekt objavljenoj u Beču 1907. Predavačica će te Rešetarove zapise usporediti sa zapisima njegova suvremenika Pera Budmanija u radu “Dubrovački dijalekt, kako se sada govori”. Usto će Rešetarova zapažanja usporedit s dubrovačkim govorom potkraj 20. stoljeća. Pokazat će osnovne tipove promjena u dubrovačkom govoru u tih stotinjak godina.

Dr. sc. Sanja Vulić redovita je profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Predaje predmete Hrvatska dijalektologija, Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori, Hrvatski tisak u dijaspori, Suvremena hrvatska književnost u staroj dijaspori, Tvorba riječi u hrvatskom jeziku; Suvremena hrvatska književnost u staroj dijaspori; Hrvatski tisak u dijaspori; Čakavska književnojezična baština; Fonologija hrvatskoga jezika. Voditeljica je projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori. Pokrenula je i vodi Ljetnu školu za nastavnike i studente hrvatskoga jezika u dijaspori. Držala je gostujuća predavanja na visokoškolskim ustanovama i sveučilištima u Japanu, Njemačkoj, Austriji, Kanadi, Mađarskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rumunjskoj, Bugarskoj, i Sloveniji, također u Hrvatskom prevoditeljskom odjelu Europske komisije u Luxembourgu. Autorica je i suautorica devet knjiga, oko 180 znanstvenih i 300 stručnih radova te oko 480 kraćih radova pretežito popularnoznanstvenoga sadržaja. Izlagala je na 189 znanstvenih i stručnih skupova te održala oko 200 javnih predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Uredila je i(li) priredila za tisak 15 knjiga. Piše jezičnu kolumnu u mjesečniku Matica Hrvatske matice iseljenika. Članica je uredništva časopisa Čakavska rič i Modruški zbornik.

Pročitajte još

KULTNA PREDSTAVA Pogledajte ‘Suton’ online!

Dulist

#OSTANIDOMA Josipina snažna poruka pretočena u slikarsko platno

Mia Njavro Banić

IGRE U DOBA KORONE Situacija nije bajna, program će biti izmijenjen. Koliko, još ne znamo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija