Politika

‘S TATJANOM IZ PRVE RUKE’ Šimac Bonačić ponudila rješenje problema povijesne jezgre

'S TATJANOM IZ PRVE RUKE' Šimac Bonačić ponudila rješenje problema povijesne jezgre

Drugi iz serije skupova SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Tatjane Šimac Bonačić pod nazivom ‘S Tatjanom iz prve ruke’ održan je u četvrtak popodne na Brsaljama, a za temu je imao kako spojiti život i rad u povijesnoj jezgri.

Jedan od problema s kojim se tim Tatjane Šimac Bonačić namjerava uhvatiti u koštac jest kanalizacija iz doba Republike.

-Cijevi su sazdane od kamenih blokova, a koje su i kapacitetom i propusnošću neodgovarajuće za današnje stanje, 70-ak ugostiteljskih objekata od kojih samo nekolicina ima ugrađene separatore masti i odvajanje biootpada. Cijevi koje su začepljene do 90 posto se čiste ručno, masnoća se uklanja lopatama. Uz sve to imamo nedostupne klončine između kuća. U Vodovodu postoji projekt ocjevljenja, koji će biti skup i dugotrajan proces – objasnio je kandidat za zamjenika Jadran Barač.

-Kako bismo spriječili devastaciju baštine moramo ugostiteljima uvjetovati uvođenje separatore masti. Također, trebamo provoditi zakone o zaštiti okoliša te aktivirati inspektorat – dodao je Barač, a Šimac Bonačić se nadovezala:

-Mi jesmo za poduzetnike, ali moramo imati kompromis ugostitelja i stanovnika te turista i stanovnika kako bismo očuvali baštinu. Zato imamo projekt ‘Jedan stol manje za Grad’, kroz dijalog s ugostiteljima za očuvanje baštine – istakla je Šimac Bonačić.

Drugi zamjenik Roni Mladinić šire je govorio o problemu odvoza otpada iz povijesne jezgre.
-Prije svega trebamo imati registar gradskih nekretnina u povijesnoj jezgri, gdje bi se sigurno našle podrumske prostorije na 3-4 lokacije u kojima bi se cijeli dan držala odlagališta otpada. Naravno pod uvjetom primarne selekcije otpada kod kuće. Komunalni redari bi kontrolirali jesu li građani prihvatili ideju. Čistoća dobro radi svoj posao, a ovo je dodatna mjera – mišljenja je Mladinić, na što je Šimac Bonačić dodala kako se planira povećanje selekcije otpada 5 posto godišnje.

Na skupu je istaknut i problem buke, prije svega sa zvučnika u kafićima i od uličnih svirača te zbog žive glazbe pred kafićima. Poseban su problem pijani gosti koji u noćnim satima galame, ali i uriniraju po ulicama. Problem su i bučni dostavljači kojima bi trebali karići s gumenim kotačima.

Tatjana Šimac Bonačić istakla je značaj gradskih kotara koji su zamrli, a čija mišljenja namjerava uvažavati. Uvest će se i jedan karić u vlasništvu Grada Dubrovnika za veću spenzu stanovnika.

Poseban je problem pretovarne zone na Pločama, a Roni Mladinić predložio je opskrbu grada morskim putem kroz Porat, barem dok vrijeme to dopušta.

-Ne trebaju nam ‘ad hoc’ rješenja, jer su se ona već više puta pokazala lošima. Trebaju nam dugotrajni projekti temeljeni na planu upravljanja povijesnom jezgrom. Grad trebamo promišljati strateški, ali kroz dijalog, otvorenost i suživot svih – zaključila je na kraju skupa SDP-ova kandidatkinja Tatjana Šimac Bonačić.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist