Županija

ROTARY OPET U AKCIJI Smokvica dobiva 1185 sadnica maslina

ROTARY OPET U AKCIJI Smokvica dobiva 1185 sadnica maslina

Rotary club Dubrovnik u subotu, 4. ožujka 2017. nastavlja akciju raspodjele besplatnih sadnica maslina u cilju obnove maslinarstva na dubrovačkom području. Ove godine na redu je Smokvica na otoku Korčuli.

Odluka da se ovogodišnja akcija održi u Smokvici donesena je prošle godine, kada je suradnjom svih hrvatskih Rotary clubova u Stonu, Janjini i Trsteniku raspodijeljeno ukupno 3.000 sadnica.

Naime, u ljeto 2015. godine veliki su požari poharali upravo ta područja poluotoka Pelješca, pri čemu je izgorjelo više od 3.500 hektara poljoprivrednih i šumskih površina, ali i brojni maslinici zbog čega je donesena odluka o pomoći korčulanskim maslinarima.

Na temelju utvrđenog popisa domaćinstava i maslinara u Smokvici će se raspodijeliti ukupno 1.185 sadnica maslina (600 sadnica lastovke, 570 oblice i 15 sadnica istranke).

U hvalevrijednoj akciji Rotary club Dubrovnik u posljednjih je 16 godina ukupno raspodijelio 20.000 komada sadnica maslina na Dubrovačkom Primorju, Konavlima, Župi i Rijeci Dubrovačkoj. Mnoge od tih doniranih sadnica maslina već više godina uzvraćaju plodom i uljem. Potkraj prošle godine, ususret Božićnim blagdanima, pod motom ‘Dobro se dobrim vraća’, oni koji su nekad dobili besplatne sadnice posredstvom RC Dubrovnik donirali su ukupno 120 litara kvalitetnoga maslinovog ulja Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe ‘Maslina’, Centru za rehabilitaciju ‘Josipovac’ i Domu za starije i nemoćne osobe ‘Konavle’.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist