Natrag
23.4.2019 20:32

facebook

twitter

google

rss

dulist

ROMAN ‘DOŽIVLJAJI KARLA MALOG’ Za sreću ne treba više ‘doli ljubavi, ljepote, mora i neba’

19.10.2018 @ 6:46 Dulist Kultura

Podijelite:

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige 2018. u srijedu je u Čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavljen roman Dubravke Oraić Tolić ‘Doživljaji Karla Maloga’.

Dubravku Oraić Tolić, poznatiju kao autoricu kultnih knjiga i eseja iz književnosti i kulture („Teorija citatnosti“, „Muška moderna i ženska postmoderna“, „Akademsko pismo“, „Čitanja Matoša“, „Peto evanđelje“…), na pisanje ovog neobičnog i naslovom višeznačnog romana pisanog u obliku elektroničkih pisama koja glavni junak uz pomoć bake šalje svojim čitateljicama i čitateljima, potaknuo je sretan obiteljski događaj – rođenje unuka Karla.

Kombinirajući umjetnički postupak očuđenja i estetiku banalnosti, autorica je širokoj publici ponudila epistolarni roman s elementima autobiografije u kojem svakodnevicu, Karlov rodni Zagreb, Biograd i Zagorje koje posjećuje s didom Bendžom i bakom Dubravkom kao i suvremenu kulturu može doživjeti kroz čudan spoj dječje nevinosti te odraslog humora i širokog kulturnog znanja. Iako likovnom opremom, pa i samim naslovom, knjiga možda upućuje na dječju književnost, riječ je o romanu prepunom jezičnih, zvukovnih i asocijativnih igara, namijenjenom odraslima i to u prvom redu onima koji su možda zaboravili da je svijet prepun predivnih stvari na koje treba obratiti pozornost te da nam, rečeno riječima Karla Maloga, za sreću ne treba više „doli ljubavi, ljepote, mora i neba“.

Papirnatog Karla Maloga, inače strastvenog pobornika tzv. stvarnosne književnosti, oživotvorio je Karlo Šarenac, učenik 8. razreda OŠ Lapad, koji je svojim interpretativnim čitanjem osvojio kako simpatije publike tako i svojih fiktivnih djeda i bake.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana