Aktualno

“RH je izvršila pomorsku agresiju na BiH“

Skupina zagovornika gradnje velike luke u Neumu, okupljena oko udruge Pomorsko društvo Bosne i Hercegovine, optužila je Hrvatsku da je izvršila „pomorsku agresiju na BiH“ te pozivaju Sarajevo da spriječe gradnju nižeg mosta, donosi Dnevni avaz.

– Tražimo da se odmah uputi prosvjedna nota Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj zbog jednostranog proglašenja unutarnjih voda u akvatoriju Neuma i zbog toga što se pristaje da se Hrvatskoj daju sredstva za studiju izvodljivosti za gradnju Pelješkog mosta. Takvim pristajanjem Europa jednostrano proglašava da su to unutarnje vode Hrvatske – izjavio je u Sarajevu Ševal Kovačević, vršitelj dužnosti predsjednika Pomorskog društva BiH.

Kovačević je u raspravi o BiH kao pomorskoj državi koju je organizirala nevladina udruga „Krug 99“ ocijenio kako bi bosanskohercegovačke vlasti trebale što brže inzistirati na međunarodnoj arbitraži kako bi se rješio spor.

– Uđe li Hrvatska sljedeće godine u EU, BiH nije više pomorska već isključivo primorska zemlja koja može doći do mora, jednom nogom zakoračiti, ali nikako ući u more -kazao je Kovačević.

Član Pomorskog društva BiH Ibrahim Bušatlija ustvrdio je kako otoci Veliki i Mali Školj te vrh polutoka Klek i po ranijim državnim ugovorima pripadaju BiH te kako o tome uopće ne bi smjelo biti rasprave.

U Pomorskom društvu smatraju da BiH ima pravo na koridor koji bi omogućio izlaz iz Neuma do otvorenoga mora a on bi se, tvrde, trebao protezati sve do Brača, Hvara i Korčule.

Planirani most za Pelješac taj bi koridor ugrozio pa bi se moralo osigurati da on bude visok najmanje 55 metara kako bi ispod njega mogli prolaziti veliki brodovi na putu do Neuma. Najboljim rješenjem za povezivanje hrvatskog teritorija drže cestovni koridor kroz Neum.

Pročitajte još

Branitelji HRM-a obilježili godišnjicu deblokade Elafita

Dulist

Predstavljen prvi broj dvojezičnog magazina ‘Volim Konavle’

Dulist

Na Elafitima zabilježen prvi masovni pomor palastura u Hrvatskoj!

Dulist