GradPolitika

RETROSPEKTIVA IZBORA OD 1993. DO DANAS I oni su htjeli voditi Grad!

RETROSPEKTIVA IZBORA OD 1993. DO DANAS I oni su htjeli voditi Grad!

Dubrovčane u ožujku očekuju drugi izvanredni izbori u novijoj povijesti. Gradonačelnike i sazive gradskih vijeća u 22 godine birali smo čak 7 puta, s tim da su se 2001. godine izbori morali ponoviti. No, sjeća li se itko tko su od 1993. godine do danas bili kandidati za gradonačelnika? Sjećate li se, na primjer, Josipa Mikulića, Darka Kacige, Pera Cvjetovića, Marka Vuletića, Nikše Sentića…
Doduše, sve do izbora 2009. godine, otkad gradonačelnika i njegove zamjenike biramo neposredno, gradonačelnici su se birali iz redova gradskih vijećnika, odnosno oni su bili nositelji lista. Nažalost, ni preko Državnog izbornog povjerenstva,ni preko Gradskog izbornog povjerenstva nismo uspjeli dobiti pravovaljane kandidacijske liste za sve do sad provedene izbore u Dubrovniku, iz kojih bi bili vidljivi i nositelji svake pojedine liste, dakle kandidati za gradonačelnika/cu. Tek su nam dostavljeni, ili na web stranici DIP-a objavljeni, rezultati za pojedine izbore iz kojih se vidi koliko je koja lista osvojila glasova te tko je s koje liste ušao u Gradsko vijeće, pa smo pretpostavili i da je prvoizabrani ujedno bio i kandidat za gradonačelnika pojedine stranke.

Od Obuljena preko Vida do Šuice
Prije 22 godine gradonačelnikom Dubrovnika izabran je Nikola Obuljen iz redova HDZ-a. U utrci za gradonačelnika tada su bili i Ivica Šurković (HSLS), dr. Vicko Mihaljević (nezavisna gradska lista), te Pero Portolan (SDP). S obzirom da su se tada u gradsko vijeće birali i vijećnici po izbornim jedinicama, kojih je bilo 13, iz dostupnih podataka nije bilo moguće razlučiti jesu li gradski vijećnici izabrani putem izbornih jedinica bili ujedno i nositelji ostalih lista koje su se natjecale za ulazak u Gradsko vijeće. Spomenimo tek kako se Vido Bogdanović, kasniji HSS-ov gradonačelnik, tada pojavio kao nezavisni kandidat.

Koga smo sve iskopali iz ropotarnice dubrovačke izborne povijesti pogledajte u našem tiskanom izdanju.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist