Zanimljivosti

‘REPUBLIKA SMRTNIKA’ Dubrovački velikani i fantastika iz Tanjinog pera

'REPUBLIKA SMRTNIKA' Dubrovački velikani i fantastika iz Tanjinog pera

Gradim serijal koji se, za sada, sastoji od dvije objavljene knjige izravno isprepletene i povezane radnjom. Ideja je da se serijal sastoji od ukupno pet knjiga, no to je podložno promjeni.

Možda se neki sjećaju da je isprva serijal najavljen kao trilogija pa je priča narasla do takvih razmjera da sam u plan morala dodati još dvije knjige. Prva je knjiga, ‘Republika kamena’, prevedena na engleski i predstavljena inozemnom tržištu uz trailer, dok ćemo s drugom, ‘Republikom smrtnika’, to tek učiniti. Treću knjigu upravo pišem – a tko drugi će reći nego neumorna Tanja Radman, koja je ovih dana ljubiteljima fantastike objavila kako je njeno novo djelo – vani. I ne miruje.

Red knjiga, red ideja, sve to popunilo je jedan neobični svijet, onaj fantastike, koji u svijetu, ali i kod nas dobiva sve više i više fanova. Tanja, već godinama, izvor svoje fantastike pronalazi u – Dubrovniku samom. Još uvijek joj je, kaže, snažan motivator.
– Inicijalna je priča nadahnuta bogatom poviješću Dubrovačke republike, što je rezultiralo dvjema knjigama i što će se, naposljetku, nastaviti kroz čitav serijal od zamišljenih pet knjiga. Grad je temelj čitavog ovog literarnog projekta, ali knjige su, prije svega, žanrovski fantastika s elementima povijesti Republike. Volim reći da je omjer fantastike i prave povijesti 80:20, tako da ljudi znaju da je Grad doista moja nepresušna inspiracija, ali da su ove knjige daleko više plod moje mašte nego što su povijesno nastrojene. Ipak, ono povijesti što ima po stranicama mora biti dovoljno privlačno i impozantno da natjera čitatelje na samostalno istraživanje mojih knjiga; to je ionako cilj ovih knjiga – da na zabavan i zanimljiv način educiram djecu, mlade i odrasle o bogatoj povijesti Grada. Kako smo u prvoj knjizi ‘Republika kamena’ slavili ulice Grada i pojavu Marina Getaldića, tako u novoj knjizi ‘Republika smrtnika’, uz njihovu daljnju prisutnost, pozdravljamo dolazak još nekoliko dubrovačkih velikana u ovu veliku, magijski nabijenu priču. Dakle, novi roman ozbiljniji je, mračniji i teži, a sadržava daleko više neočekivanih raspleta i likova, što dubrovačkih, što izmišljenih. Izravno se nastavlja na radnju prve knjige, pa toplo preporučujem da se čitaju tim redom – otkrila nam je Tanja, ne previše, ali opet sasvim dovoljno da nas zaintrigira, o novom romanu. Dodaje i koristan savjet!

Dva knjiška moljca
– Svima koji nisu skloni fantastici kao žanru poručujem da se ne brinu; ja ga nikada nisam čitala tako da su moje knjige pisane za ljubitelje knjiga generalno, sa svim elementima koje volimo čitati, od akcije, napetosti i mračnih nota do romanse, emotivnih trenutaka i poznatih, svakodnevnih situacija – ističe vrijedna autorica.
‘Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe’, pa tako ni Tanja, kojoj svesrdnu podršku, ali i ljubav, pruža njen zaručnik Dubravko. Inače, zanimljivo je dodati kako su se Tanja i Dubo upoznali baš tamo negdje prije dvije i ‘nešto’ godine, kad smo objavili njen prvi razgovor u DuListu, povodom izlaska fantastičnog prvijenca ‘Republika kamena’!
– Sva pomoć ovog svijeta došla je od mog voljenog zaručnika, što nije toliko ni neuobičajeno s obzirom na to da smo se upoznali i zaljubili zahvaljujući mojoj prvoj knjizi. Kako smo skupa od tih samih mučnih početaka, skupa smo naučili kakvih se suradnji kloniti pa smo gotovo sve sami uradili. Tako je on lektorirao knjigu, grafički je uredio i na kraju krajeva, objavio. Ne moram ni napomenuti koliko sam sretna i zahvalna na takvoj bezrezervnoj podršci, pogotovo znajući da je knjiga u svakom aspektu rađena uz puno ljubavi od strane dva knjiška moljca koja, igrom slučaja, i međusobno vole – iskreno će dalje Tanja. Tek je nekoliko dana prošlo od objave, stoga poziva sve zainteresirane da prate njenu Facebook stranicu. Tamo će biti sve objavljeno vezano za promociju koju nestrpljivo očekujemo.

Bogata povijest Grada
Inače, na promociji trailera za englesko izdanje Saloča od zrcala bila je prepuna. Fantastika je polako ali sigurno utabala svoj put među ljubitelje u Hrvatskoj, no što je s Dubrovnikom?
– Fantastika je sama po sebi težak i nezastupljen žanr u Hrvatskoj, ali na državnoj razini ima malo više života nego na lokalnoj. Naravno, nadam se da će se to promijeniti s vremenom jer se definitivno vidi uzlaz mladih hrvatskih autora općenito – napominje Tanja, i sama jedna od njih. Kako nam je na početku priče istaknula, piše treću knjigu. Stoga, za kraj je sasvim logično pitanje bilo – što još možemo očekivati iz istog kreativnog pera?
– Stalno sam u nekim kombinacijama (smijeh). U iduće dvije godine, plan je dati prevesti ‘Republiku smrtnika’ na engleski i objaviti treću knjigu. Voljela bih snimiti i novi trailer, te objaviti barem jednu knjigu koja je nevezana uz ovaj serijal, Moram biti realna pa provoditi jednu po jednu ideju, ali mislim da su sve itekako moguće i voljne zaživjeti – zaključuje Tanja, a mi ćemo biti još malo nestrpljivi. Do promocije!

Foto: Dubravko Jakovljević

Pročitajte još

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist

Kumkvat – malen, snažne arome i ljekovit

Dulist