Aktualno

REAKCIJA HRVATSKE KOMORE ARHITEKATA Prvonagrađeni rad bit će – poništen?

REAKCIJA HRVATSKE KOMORE ARHITEKATA Prvonagrađeni rad bit će - poništen?

Prije gotovo tjedan dana, domaći arhitekti i sudionici natječaja obratili su se javnosti, ogorčeni su rezultatima Natječaja za idejno rješenje novog brodskog i autobusnog terminala u Gružu.

Tada su u priopćenju za medije, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje istaknuli kako je prvonagrađeni rad ‘očigledna kopija već postojećeg i objavljenog rješenja te ne udovoljava temeljnim zahtjevima GUP-a i UPU-a Grada Dubrovnika’. Stoga nadležnima postavljaju brojna pitanja i traže odgovore uključenih u proces odlučivanja.

Hrvatska komora arhitekata je uputila dopis, nazvan Pravo sudjelovanja rada pod šifrom ’09’ na Natječaju za izradu terminala, u kojem opet navode niz nepravilnosti, no i ističu kako su primili niz pritužbi vezanih za Natječaj, čiji će prvonagrađeni rad autora Alfreda Michaela Schludera, čini se – biti poništen!

Naime, rad je (na što su arhitekti i ukazivali) u potpunoj podudarnosti s idejnim rješenjem koje je izradio Konzorcij tvrtki Kamgrad i Bouygues Batiment International u rujnu 2015. godine, a koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo na portalu www.mzoip.hr, 11. ožujka 2016. godine, dakle 40 dana prije početka Natječaja kao dio Elaborata zaštite okoliša za Novi terminal za kruzere i trgovački centar u Dubrovniku.

Ta informacija dovela je do lavine reakcija, a Hrvatska komora arhitekata u zaštiti arhitektonske struke i članova Komore, te sprečavanja postupanja protivno odredbama Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza uputila dopis svim nadležnim sudionicima Natječaja u kojem se traži postupanje, odnosno završetak postupka Natječaja sukladno Pravilniku.

Reagiranje donosimo u prilogu a vrijedi dodati i to kako mole da ih se do 19. srpnja 2016. godine pisanim putem informira o otklanjanju utvrđenog propusta u radu Ocjenjivačkog suda, odnosno povlačenja spornog rada iz postupka ocjenjivanja.

Dopis HKA-natječaj Dubrovnik

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist