Aktualno

REAKCIJA ČISTOĆE Marko Iveković: ‘Molim gospođu Gabričević i HNS da ne šire paniku’

Iz tvrtke Čistoća poslali su priopćenje za medije povodom press konferencije koju je održala potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Neugodno sam iznenađen istupom potpredsjednice HNS-a i bivše direktorice ‘Čistoće’ Nataše Gabričević. Razumijem politiku, pa i politikanstvo, ali ne razumijem zašto je cijena dobivanja medijskog prostora širenje neistina, pa čak i širenje panike među našim sugrađanima.

Očito je aludiranje na onečišćenje vode iz Omble zbog Grabovice ‘u modi’ više od 20 godina na dubrovačkoj političkoj sceni. No, iznošenje neistina i manipuliranje podacima je nedopustivo!

Jasno, radi se o dva projekta koja su od iznimne važnosti za Grad i njegove građane. I ova gradska uprava predano radi na njihovom rješavanju, za razliku od osam godina bivše vlasti, a koja su, srećom, iza nas.

Stoga sam dužan javnosti pojasniti i približiti neke činjenice.

Najprije, nakon što sam preuzeo mjesto direktora Čistoće zatekao sam projekt hitne sanacije i zatvaranja Grabovice, a koji mi je ostavila upravo gospođa Gabričević. No, projekt je obilovao problemima. Tako, primjerice, ni riječju nije  navedeno da postoji dio otpada koji je otklizao sa zaštitne folije (oko 3 tisuće kvadrata) i koji ni na koji način nije obuhvaćen projektom.

Također, bivša direktorica nije znala ni koliki je iznos prikupljen u namjenskoj naknadi za Grabovicu. No, to joj nije zasmetalo da raspiše natječaj za sanaciju u visini od 13 milijuna kuna.

Revizijom sam naknadno utvrdio da je prikupljena naknada iznosila 8 milijuna kuna. Tako da mi nije jasno kako se mislilo namiriti razliku od 5 milijuna kuna. A to dovoljno govori o njenim organizacijskim i planerskim sposobnostima.

Dakle, gospođi Gabričević Grabovica nije bila sporna ni problematična sve dok nije, zbog lošeg projekta, dobila odbijenicu u smislu izdavanja građevinske dokumentacije za sanaciju i zatvaranje Grabovice. Mi smo projekt popravili i nedavno smo dobili građevinsku dozvolu za sanaciju i zatvaranje Grabovice.

Gospođa Gabričević je uspjela napraviti i naizgled nemoguće u projektu sanacije Grabovice. Naime, zbog netransparentnog rada na projektu i neuključivanja Fonda za zaštitu okoliša u izradu projekta, Fond se povukao iz projekta te je povukao i svojih 4 milijuna kuna iz njega. Sada pokušavamo ispraviti i taj problem s Fondom, a sve kako bi ta sredstva vratili u projekt.

Na kraju, gospođa Gabričević je, barem takav dojam je željela ostaviti na konferenciji za novinare, zabrinuta za utjecaj Grabovice na vodu koju pije većina naših sugrađana. I pritom je citirala nalaz sudskog vještaka. No, citirala je samo ono što joj je odgovaralo za politikantske potrebe. Konstatirala je da je dokazano da Grabovica utječe na Omblu, ali nije navela zaključak vještaka da do Omble eventualno onečišćenje biva razrijeđeno čak 11 400 puta!! Dakle, vještak zaključuje kako Grabovica ‘nema bitnijeg utjecaja na kvalitetu vode izvora Ombla, a zbog planirane provedene sanacije taj će se utjecaj u potpunosti eliminirati’.

Stoga, molim gospođu Gabričević i HNS da ne šire paniku, da se ne služe neistinama i da ne manipuliraju podacima i nalazom sudskog vještaka. Kad već nisu sami znali riješiti ovaj problem, neka nas puste da radimo. I neka pritom uče od nas.

Uprava Društva – Direktor:
Marko Iveković’

Pročitajte još

Sanitat nastavlja zaprašivanje komaraca, evo gdje i kad

Dulist

NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC U TURIZMU Valamar lansirao novu web stranicu

Dulist

MILOSLAVIĆ O PUCNJAVI NA PLOČAMA ‘Ovo je izdvojen događaj, sigurnost na taksi stajalištima nije ugrožena’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija