Natrag
17.7.2018 15:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Razvoj golf: Na arbitražu smo se odlučili zbog potpune blokade projekta!

7.9.2017 @ 19:39 Dulist Aktualno

Podijelite:

Prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić prokomentirao je u četvrtak zahtjev za pokretanjem arbitražnog postupka pri ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) u njihovom sjedištu u Washingtonu protiv Republike Hrvatske rekavši kako su se na taj čin odlučili zbog ”totalne blokade projekta” golfa na Srđu u koji su ”investitori uložili preko 130 milijuna eura”.

”Zahtjev su pokrenuli Elitech kao investicijsko društvo sa sjedištem u Nizozemskoj i Razvoj Golf d.o.o. kao projektno društvo u Republici Hrvatskom, slijedom kršenja bilateralnog sporazuma o ulaganju koji je uspostavljen s Kraljevinom Nizozemskom. Zbog totalne blokade projekta i poništavanja već izdanih dozvola uslijed administrativnih propusta državnih tijela koji nisu potom ispravljeni, ovaj potez smo povukli kako bi osigurali svoja prava kao investitora koji već 10 godina pokušava realizirati ovaj projekt, u koji je dosad uloženo preko 130 milijuna eura”, naveo je Kusalić te dodao kako su još u prosincu 2016. Vladi RH poslali pismo pred arbitražu s pozivom za mirno rješavanje međusobnih pitanja.

”Ni nakon toga nije došlo do konkretnog napretka. S ciljem zaštite ulaganja i projekta, arbitraža je bio zadnji, neželjeni korak na koji smo bili prisiljeni nakon potpune blokade koji je projekt doživio, iako ne zbog propusta sa strane investitora”, rekao je Kusalić.

Inače, Elitech je osnivač tvrtke Razvoj golf, koja predstavlja investitora u projektu izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 12. listopada 2015. godine lokacijsku dozvolu za projekt golfa na Srđu podnositelju zahtjeva tvrtki Razvoj Golf u vrijeme kada je Vlada bila tehnička.

Dozvola je postala izvršna 23. listopada, a uključivala je izgradnju sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem (18+9 rupa), izgradnju vodoopskrbnog vodovoda (cjevovod i objekti) te rekonstrukciju javne prometnice od Jadranske magistrale (D8) do Bosanke.

Kako stoji u lokacijskoj dozvoli, tvrtka Razvoj Golf zahtjev je podnijela 31. srpnja 2015. godine, a između ostalog je utvrđeno kako se planirani zahvat provodi u skladu sa županijskim prostornim planom, PPU-om i GUP-om Grada Dubrovnika, kao i UPU-om Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug.

Protiv te lokacijske dozvole upravni spor podnijela je građanska inicijativa Srđ je naš. Ta inicijativa otpočetka se protivila realizaciji tog projekta, tvrdeći da je riječ o nezakonitom planu izgradnje projekta golfa na Srđu.

Isticali su, između ostaloga, da je u Prostornom planu predviđen sportsko-rekreacijski centar na Srđu koji bi trebao biti izgrađen u interesu građana, a kako je projekt nastajao, tako su rasli i apetiti investitora koji su se pritom mijenjali pa je tako 2003. projekt golfa na Srđu prikazivan u vrijednosti od 90 milijuna eura, da bi vrijednost u međuvremenu premašila milijardu eura, dok je u projektu golfa s tri predviđena terena i javnim sadržajima spao na jedan teren za golf, a sve ostalo postala je zona za gradnju apartmana i vila za prodaju.

Na Upravnom sudu u Splitu u veljači ove godine poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu, nakon što je u rujnu prošle godine ‘srušena’ Studija utjecaja na okoliš za taj projekt.

Naime, Upravni sud u Splitu donio je u rujnu prošle godine odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, na tužbu koju su 2013. godine podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i građanska inicijativa Srđ je naš.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana