Sport

RAZGOVOR S MALIM MAJSTOROM GIMNASTIKE Mihu prvi susret s ‘konjem’ donio zlato!

RAZGOVOR S MALIM MAJSTOROM GIMNASTIKE Mihu prvi susret s ‘konjem’ donio zlato!

Na natjecanju mi je bilo odlično! Kad sam prvi put vidio konja s hvataljkama, malo sam se bojao da neću uspjeti. Ali na kraju sam uspio i sad mi je to najdraža sprava. Nije bilo teško kako mi se činilo na prvu, a sad me više ničeg nije strah. Volio bih i da imamo konja s hvataljkama ovdje u dvorani kako bih mogao vježbati svaki dan – rekao nam je u mini razgovoru zlatni gimnastičar Miho Banić, koji se sa svojom ekipom iz Gimnastičkog kluba Dubrovnik vratio s VIII. Aton Kupa u Čakovcu gdje je osvojio – zlato!

Kao jedini dubrovački predstavnik, Miho je osvojio medalju unatoč činjenici kako trenira tek od rujna 2017. godine i tome kako je na ovom natjecanju prvi put vidio konja sa hvataljkama.

— Hrabro je prihvatio izazov i pokazao kako se sa upornošću može doći do najboljeg rezultata! Bravo! – zapisale su njegove trenerice Diana Mileusnić i Karmen Matušić, koje su rado s nama prodiskutirale njihov rad od samih početaka kluba. A kako se radi u klubu? Osim fizičke spremnosti, dvije mlade trenerice s njima treniraju i snagu duha, te ih i educiraju. U grupi je otprilike 25 do 30 polaznika, no godinama osciliraju, baš kao i u Mokošici, gdje s djecom radi dugogodišnja trenerica Slavica Božić. U župskoj dvorani, gdje smo bili proteklog tjedna, dočekala nas je manja, ali vesela grupa djece rekreativaca te dvije simpatične trenerice.

— Gimnastika je najljepši estetski sport, ali i najkompliciraniji, odnosno najopasniji. Zaista iziskuje disciplinu – govore trenerice, koje djecu uče i o poznatim gimnastičarima, njeguju edukativnu komponentu ovog iznimno zahtjevnog sporta.

— Roditeljima također pokušavamo objasniti i to kako gimnastika nije igra, već izuzetno opasan sport. Zato je potrebno biti stalno fokusiran – ističu trenerice, a rezultati govore za sebe. Osim zlatnog Miha, tu su i sjajne mokošičke mlađe juniorke, kao i sedmogodišnja Antonia Dora Krmek, koja je osvojila 19. mjesto od 62 i te jedanaestogodišnja Vanesa Meter koja je osvojila 15. mjesto od 42 u ovoj grupi koja vježba dok mi razgovaramo.

— Njihovi uspjesi motivacija su za cijelu grupu, unatoč poteškoćama koje imamo – ističu trenerice. E sad se već možemo vratiti na početak priče i konja s hvataljkama. Kojeg nemaju.

— Iskreno, od opreme nedostaje svega… Posebno taj konj. Naši muški natjecatelji, kad dođu na natjecanja, prvi put vide kako to izgleda na probnom skoku, potom se natječu. Prije Miha, imali smo zlatnog Andriana Kralja, u istoj situaciji, a zamislite kakve bi rezultate tek postizali da imaju i kompletnu opremu. Voljeli bismo da nas neki sponzor ‘čuje’ – govore trenerice iskreno.

A mi smo za kraj malo ‘prosurfali’ i saznali kako konj s hvataljkama košta nekoliko tisuća kuna, ukoliko bi se zaista našao neki sportski sponzor. S obzirom na rezultate bio bi to – jako dobro uložen novac!

 

Gimnastička avantura


Gimnastički klub Dubrovnik osnovan je 21. ožujka 2004. godine, a do danas su postigli brojne rezultate i okupio više stotina mladih Dubrovkinja i Dubrovčana koji su svoje prve korake započeli upravo u ovom klubu. Uz mnogo igre, druženja i novih izazova, mališani kroz razne gimnastičke elemente razvijaju motoričke sposobnosti poput brzine, koordinacije, snalažljivosti, ravnoteže, snage… Klub danas okuplja malo manje od dvjestotinjak članova u dobi od 4 do 18 godina, a osnovna djelatnost kluba je bavljenje sportskom gimnastikom. Članovi kluba su podijeljeni u više uzrasnih grupa koji se dijele po kategorijama: vrtić, prednatjecatelji, natjecatelji (mlađe kadetkinje, kadetkinje, mlađe juniorke, juniorke i seniorke) te rekreativna grupa. Djeluju na području Mokošice i Župe dubrovačke, a pozivaju sve zainteresirane da u ugodnoj atmosferi započnu svoju gimnastičku avanturu s vrsnim gimnastičarima i gimnastičarkama.

Foto: Mia Njavro

 

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist