Grad

Razgovarali smo s ‘alfom i omegom’ naplate parkinga kod bolnice

Razgovarali smo s 'alfom i omegom' naplate parkinga kod bolnice

Tvrtka Parking Tim je, na temelju provedenog javnog natječaja, od 1. kolovoza preuzela upravljanje nad javnim otvorenim parkiralištem Opće bolnice Dubrovnik. Riječ je o tvrtki specijaliziranoj za upravljanje javnim garažama i parkiralištima, a kao referencu navode i usluge savjetovanja i izradu studije prometnih rješenja za mnogobrojne općine i gradove, suradnju s međunarodnim proizvođačima parking sustava… te se kao takva može pohvaliti zavidnim lokacijama i objektima kojima upravlja. Uz garaže u Rijeci i Zagrebu, te parkirališta u Đurđevcu sad se može pohvaliti i upravljanjem javnim parkiralištem u Dubrovniku. Stoga smo razgovarali s direktorom tvrtke Kristijanom Bečeićem.

 

Kako ste se i iz kojih razloga odlučili na dolazak u Dubrovnik?

Javili smo se na raspisani natječaj, zadovoljili sve uvjete i dobili posao. To nam je veliko zadovoljstvo jer osim što je riječ o predivnoj lokaciji, Dubrovnik kao takav smatramo velikom referencom. Cijeli tim se oduševio što je naša tvrtka izabrana na ovom natječaju. Mladi smo tim, imamo veliko iskustvo, naši su djelatnici obučeni za rad na svim parking sustavima i jedina smo tvrtka u Hrvatskoj koja je usko specijalizirana za ovu djelatnost.

 

Koliko ljudi radi u Dubrovniku i jeste li zapošljavali lokalno stanovništvo?

Zaposlili smo tri dijelatnika iz Dubrovnika i okolice. Nakon što smo izabrani na natječaju, raspisali smo natječaj za zapošljavanje djelatnika, no moram reći kako je bilo doista teško naći dijelatnike.

 

Nije bilo interesa ili?

Bilo je dosta interesa, ali tražili smo specijalizirani kadar s iskustvom rada na računalu, kako bi brže i lakše naućili raditi na našim aplikacijama. Kolega i ja smo ovdje već mjesec dana da bismo uhodali dijelatnost i zaposlenike koji bi bili sto posto spremni za samostalni rad. U kratkom roku smo uspjeli ostvariti primarni cilj, a to je uvesti red i omogućiti parkiranje bolesnicima, jer ovo parkiralište tome i služi. S ovim simboličnim cijenama od 1,67 kuna po satu za prva tri sata, uz besplatnih prvih 20 minuta smatramo da smo u odnosu na cijene parkiranja u Dubrovniku, više nego prihvatljivi. Lokalnom stanovništvu ponudili smo i prihvatljive pakete, odnosno povlaštene karte i za fizičke i za pravne osobe, koje su i više nego dvostruko jeftinije od klasičnih pretplata. Cilj nam je pokazati da ne predstavljamo nikakav namet, nego da ova naplata prvenstveno služi reguliranju prometa i omogućavanju parkiranja onima kojima to doista i potrebno.

 

Kolika su Vam bila ulaganja?

Imali smo velika ulaganja s obzirom na simbolične cijene, izdatke i troškove za djelatnike koji su daleko veći nego u slučaju da nam je bilo dozvoljeno postavljanje rampi. Međutim, natječajem je bilo uvjetovano da parking mora biti bez rampi, i tome smo se morali prilagoditi. No, takav način naplate je teži i za uvođenje reda i za kontrolu.

 

Koliko je parkirnih mjesta pod naplatom?

Pod naplatom je 460 parkirnih mjesta koja se nalaze oko zgrade Opće bolnice Dubrovnik. Djelatnicima bolnice osiguran je jedan dio parkirnih mjesta. U budućnosti naša obaveza je uređenje parkirališta iza bolnice, gdje ćemo dobiti dodatnih 80-ak parkirnih mjesta. Riječ je o velikom građevinskom zahvatu kojeg ćemo u narednom razdoblju izvoditi, s obzirom da nam je prioritet prvo upoznati naše korisnike s početkom naplate i načinom rada parkirališta. Sigurni smo da ćemo sve uspjeti ostvariti na zadovoljstvo posjetitelja OB Dubrovnik kako bi brže i sigurnije pronašli svoje parkirno mjesto, posjetili svoje najmilije ili obavili sve što im je potrebno. Tvrtka je nastala kao rezultat 10-godišnjeg iskustva na području upravljanja otvorenim parkiralištima i velikim javnim garažama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zapošljavamo kvalificirano osoblje s dugogodišnjim iskustvom, pouzdane, mlade i ambiciozne ljude koji svojim radom usavršavaju parking proizvode i približavaju ga korisnicima sintezom znanja i iskustva, iskorištavajući kapacitete objekta ili zemljišta na najisplativiji način.

 

S obzirom da je ipak riječ o bolničkom parkingu, jeste li se susretali s određenim poteškoćama pa i negativnim kritikama?

Ugodno sam iznenađen jer su većinom sve pozitivne kritike. Moram istaknuti kako sam kao vlasnik i član uprave tvrtke cijelog sebe unio u ovaj projekt zajedno s mojim timom, od jutra do mraka sam u njemu sudjelovao i tko god bi nešto drukčije rekao mislim da bi bio bezobrazan. Posebno s obzirom na cijene i red koji smo uveli. I tko god je ovdje bio zadnjih mjesec dana mogao je vidjeti koliko smo predano pristupili projektu. Uvijek ima kritika, ali to je zaista minimalan broj. To su sve kritike bez osnove, jer svaku osnovanu kritiku prihvaćamo s velikom pažnjom i rješavamo je. Ali ako kritika, pritužba ili žalba nema osnove, tu nemamo što postupati nego biti čvrsti u našoj odluci. U suprotnom bi ovdje zavladala anarhija, a mi smo ovdje kako bismo uveli red. Pošteni red, i to i nastojimo napraviti.

 

Osim naplate na parkirnim automatima omogućili ste i naplatu putem mobitela.

Ne samo to. Imamo četiri vrste plaćanja. Ovim unapređenjem Grad Dubrovnik je među prvima u RH koji je uveo ovakav oblik naplate parkiranja, mobilnom aplikacijom ParkWallet za Vaš smartphone na IOS (iPhone) i Android platformama putem kreditnih kartica. Radi se o besplatnoj aplikaciji za plaćanje parkiranja putem pametnih telefona bez ikakvog troška prema mobilnom operatoru što uvelike umanjuje trošak plaćanja parkiranja. Aplikaciju putem QR koda koji se nalazi na svakoj naplatnoj stanici besplatno skinete na svoj smarthphone, unesete kreditnu karticu i izvršite plaćanje. Prednost ovakvog načina plaćanja je u tome što operaterima ne plaćate naknadu za poruku, a dobili ste aplikaciju pomoću koje možete pratiti vlastitu potrošnju, što je idealno za tvrtke. Znamo da će ovu uslugu u početku malo tko to koristiti jer je to novost, ali zašto Dubrovnik ne bi bio prvi u tome? Upravo radimo verziju i na engleskom jeziku kako bi se aplikacijom mogli služiti i turisti. Uz klasičan mParking i naplatne stanice, sve vrste karata mogu se kupiti i na kiosku.

Kreirajući naplatu u Dubrovniku mislili smo na brojne situacije koje bi mogle snaći korisnike, pa primjerice onaj tko shvati kako za 20 minuta, koliko je parkiranje besplatno, neće moći obaviti posao, može u 19-oj minuti poslati SMS pa je na taj način parkiranje za tri sata i 20 minuta platio 5 kuna.

Ovdje moram pohvaliti i upravu Opće bolnice Dubrovnik zbog raspisivanja natječaja za naplatu parkinga prvenstveno u želji da uvede red na parkiralištima i prometnicama u njihovom vlasništvu među prvima u RH, a iz aspekta poduzetnika osigurala je dodatan prihod bolnici. S druge strane višestruko zarađuje od ovog posla, jer uz mjesečnu naknadu na dobiti je i zbog održavanja zelenila i javne rasvjete oko bolnice, o čemu se na temelju ugovora mi brinemo.

 

Imate li interesa za širenje posla u Dubrovniku ili okolici, ukoliko bi se takva mogućnost otvorila?

Uvijek imamo interesa ukoliko vidimo da neki projekt može zaživjeti, a ne kosi se s našim poslovnim pravilima.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović